Avsluta filmen

Listonhill/Ritorp

Listonhillsvägen 50

Se filmen
Såld

En guldkantad historia om en pampig nyrenässansvilla med bevarad charm!

"I huset har man varit noga med att bevara själen och charmen från när bostaden byggdes. Man kan bl a se det i de tidsenliga spanjoletterna i många av de välbevarade kopplade fönstren, i den fungerande kakelugnen i vardagsrummet och i de patinadränkta trappstegen i trapporna..."

Listonhillsvägen 50

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
192  kvm
Biarea:
27 kvm
Antal rum:
8 rum
Tomtarea:
904 kvm
Byggår:
1890
En guldkantad historia om en pampig nyrenässansvilla med bevarad charm!
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Vi befinner oss i slutet av 1880-talet. I Sverige råder det högkonjunktur och industrin börjar blomstra. För städerna innebär tiden en kraftig utveckling. Nya verksamheter och industrier etablerar sig och landsbygdsbefolkningen blir i hög grad stadsbor. Vid den här tiden sägs det att en svensk man kommer tillbaka från Amerika efter några års guldvaskande på andra sidan Atlanten. Man får anta att guldletandet varit framgångsrikt, när han i slutet av 1880-talet slår ner sina bopålar på just den här platsen. Den pampiga nyrenässansvillan som han lät bygga i två plan fick bära dels hans namn, dels det amerikanska ordet för berg, som han hade lärt sig på sin resa. Han kom sedermera att få namnge hela gatan, där många av husen som senare kom att byggas fick amerikanskklingande namn, när ursprungsfastigheten under 1920-talets början styckades av till flera fastigheter. I området finns exempelvis namn som Emma- och Fridahill. Fastigheternas namn fungerade fram tills för några år sedan som adress, men har numera nummer på Listonhillsvägen.

Villa Listonhill har inte alltid använts som boende. En tid drevs här ett värdshus. Man ställde ifrån sig hästarna i ett intilliggande stall och tog sig en bit mat, innan resan fortsatte tillbaka till Stockholm eller vart man nu skulle åka. Idag är bostaden uppdelad i två lägenheter. Den större bostaden omfattar ca 150 kvm och den mindre ca 42 kvm. Den mindre bostadsdelen har en egen ingång men nås också via en dörr i den större bostadsdelens allrum på övre plan. Ett utmärkt generationsboende (som det fungerar idag), för den egna företagaren eller kanske som en passiv inkomst med uthyrning?

I huset har man varit noga med att bevara själen och charmen från när bostaden byggdes. Man kan bl a se det i de tidsenliga spanjoletterna i många av de välbevarade kopplade fönstren, i den fungerande kakelugnen i vardagsrummet och i de patinadränkta trappstegen i trapporna, där man kan förstå att det gått människor i 130 års tid. Samtidigt har man uppdaterat och moderniserat för att möta dagens krav på bekvämligheter. Fastigheten har varit i samma familjs ägo i ca 60 år, men det har nu blivit dags för en ny familj att skriva in sig i ägarlängden. Meddela mig gärna om du känner att det kan vara du och din familj som kommer förvalta den här guldkantade juvelen framgent!

Innan det ges tillfälle att komma på visning, se gärna vår film och min rundvandring på fastigheten under "dokument & länkar" på vår hemsida.

Den intilliggande tomten "Adolfsdal", Listonhillsvägen 48 kommer också ut till försäljning (ägs av samma familj som Villa Listonhill).

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners.

ALLMÄNT OCH PLANLÖSNING

Utöver bostadshuset finns på fastigheten en oisolerad lada om ca 60 kvm intill den nordöstra tomtgränsen. Den är sammanbyggd med granntomten "Adolfsdal" (som har ca 30 kvm oisolerad lada på sin del). En bostadsdel som tidigare låg på tomtgränsen mellan (och på) de båda fastigheterna revs under 2021. Det finns ett oisolerat vindsutrymme om ca 60 kvm som är inredningsbart. Här finns fönster åt tre väderstreck. Det ligger golv i större delen av utrymmet som används förvaring idag. Det finns möjlighet till installation av fler kaminer i den andra murstocken som finns i stora sovrummet på övre plan och i sovrummet på entréplan. Takhöjden om ca 280 cm bidrar till att skapa den rymd som upplevs i bostaden. Från de flesta fönstren är det fri utsikt mot skog och natur, ändå är det bara några minuters bilväg till centrum.

Hall:
Klinkergolv med golvvärme.

Kök stora bostaden:
Anslutning till matsal med fönster åt två håll.
Byggdes om 2012. Nya luckor 2019. Kaklat 2017 med fasade kanter. Fullt utrustat med t ex två varmluftsugnar och stor köksö med sittplatser längs ena långsidan. Whirlpool kylskåp 2020, IKEA varmluftsugnar 2012, IKEA induktionshäll 2012. Electrolux diskmaskin 2020.

Kök lilla bostaden:
Renoverades 2017. Bänkskiva i laminat, kaklat stänkskydd med fasade kanter. Ekparkettgolv. IKEA diskmaskin, spishäll och ugn. Allt från 2017.

Badrum stora bostaden:
Totalrenoverades 2020 (försäkringsärende). Utfört av företaget "Byggtech". Dubbla handfat med kommod, spegelskåp och vägghängt högskåp. Kaklade väggar och klinker med golvvärme. Handdukstork finns.

Badrum lilla bostaden:
Totalrenoverades 2017 genom bolaget "Kakel i kvadrat". Utrustat med handfat/kommod och spegelskåp. Kaklade väggar och klinker med golvvärme. Handdukstork finns.

Tvättutrymme med tvättmaskin från Siemens 2018.

Vardagsrum:
Ekparkett i båda bostäderna. Kakelugn i den stora och täljstenskamin i den mindre.

Sovrummen har alla laminatgolv.

RENOVERINGAR MM

1890 (ca) Byggnaden uppfördes (enligt taxeringen 1909).
1988 Ny avloppsanläggning.
2001 Taket (högdel) lades om med ny underlagspapp och läkt. Okänt när lågdelen lades om.
2012 Köket förnyades.
2012 (ca) Ny elcentral.
2016 Lagfart erhölls för hela fastigheten när Maries bror löstes ut från densamma. (Marie
Pettersson är barnfödd på fastigheten men det huset finns inte kvar - byggnaden revs 2021. Marie har bebott
denna byggnad från 2016).
2017 Nya skåpluckor i köket och nytt kakel över bänk.
2017 Duschrum övre plan renoverades.
2017 Varmvattenberedaren på vinden byttes ut.
2018 Fönsterrenovering utfördes.
2018 Nya markiser över altanen.
2018-19 Fasadpanelen utbytt och tilläggsisolerad.
2018-19 Balkongen byggdes (i anslutning till den mindre bostaden).
2020 Duschrummet på nedre plan renoverat efter vattenskada.
2021 Nya luft-/luftvärmepumpar.
2022 Stora varmvattenberedaren byttes ut.
2022 Laddstolpe för elbil kommer att installeras under våren.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 192 m², biarea 27 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 8 rum varav 4 sovrum. Huset är fördelad på två bostäder (kan självklart användas som en bostad också). Den större bostaden om ca 150 kvm i två plan och den mindre på övre plan om ca 42 kvm.
Tomt:
Tomtarea 904 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Anlagd och uppvuxen trädgårdstomt.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2 plan med inredningsbar vind. Byggnadsår: 1890. Byggnadssätt: Grundmur: Granit. Grund: Krypgrund (platonmatta eller liknande fuktisolering av plast). Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Träfasad (tilläggsisolerad och ny panel (2018/2019). Takbeklädnad: Plåt. Fönster: 2-glasfönster, kopplade. Ventilation: Självdrag med forserad frånluft i badrum. Vatten: Kommunalt vatten. Avlopp: Enskilt avlopp. Luft-/luftvärmepumpar, kakelugn, täljstenskamin och elradiatorer. Energideklaration: Energiklass F. Specifik energiprestanda 105 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 188 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2022-03-23. Utföres av Karl-Johan Lidström, Lidström & Partners AB.
Uteplats:
Prunkande uppvuxen trädgårdstomt med planterade buskar och träd. Ett flertal odlingslådor på baksidan och ena långsidan av huset. Stor altan i västerläge. Ligger i anslutning till vardagsrummet på entréplan. Balkong i nordostläge, med anslutning från vardagsrummet till den mindre lägenheten på övre plan.
TV- och internetanslutning:
4G-modem.
Bilplats:
Parkeringsplatser för upp till 6 bilar på tomten.
Övriga byggnader:
Oisolerad förrådsbyggnad/lada om ca 60 kvm som är sammanbyggd med den anslutande tomten "Adolfsdal", Listonhillsvägen 48. På tomten finns även en lekstuga.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Rättigheter förmån: Officialservitut: Rätt att använda och underhålla trekammarbrunn och ledningar. - Brunn.
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Övrigt

Under 1800-talets andra hälft inspireras både arkitektur och föremål av en mängd olika historiska stilar. Nygotik, nyrenässans och nyrokoko är exempel på stilideal som kommer att gå under benämningen nystilar. Den dominerande stilen bland nystilarna blir nyrenässansen.
Stilen är starkt inspirerad av antikens klassiska formspråk som anses vara en slags grundstil. Genom internationella tidskrifter sprids kunskapen om det nya idealet och i Sverige blickar arkitekterna mot Europas storstäder.