Avsluta filmen

Hölö

Uppgården

Se filmen
Såld

Uppgården - en välbevarad gård i en sörmländsk idyll!

"En 1800-talsgård med två bostadsbyggnader om totalt ca 324 kvm bostadsyta fördelat på 11 rum ska snart få nya ägare!"

Uppgården

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
Ca. 324  kvm
Antal rum:
11 rum
Tomtarea:
5 498 kvm
Byggår:
1870
Uppgården - en välbevarad gård i en sörmländsk idyll!
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

En 1800-talsgård med två bostadsbyggnader om totalt ca 324 kvm bostadsyta fördelat på 11 rum ska snart få nya ägare! Bostäderna är belägna på ett drygt tunnland mark angränsande mot ängar och hästhagar (en hästhage tillhör gården) men samtidigt nära till motorvägspåfarten som tar dig till Stockholm på ca 40 minuter. Här ligger Kyrksjön med badmöjligheter bara ett par stenkast bort och havsbad (Åbynäs) inom cykelavstånd. Du bor i en anrik miljö med historia från bronsåldern och kan höra lärkan slå sin drill och näktergalen sjunga om natten.

Båda bostäderna har löpande underhållits med varsam hand för att bibehålla byggnadernas själ - samtidigt som de har uppdaterats för att möta dagens krav på funktion och bekvämlighet. Här kan du bl a hitta ett platsbyggt kök och moderna badrum samtidigt som du tassar omkring på massiva tiljegolv som många generationer gått på före dig. Du har dessutom en fungerande kakelugn från 1700-talet som värmer dig kulna vinterdagar samt vedspis och bakugn, som även de är fungerande och original från när husen byggdes.

Jag tror ändå nuvarande ägare beskriver det bäst själva:
"Vi känner att det är två fantastiska, gedigna stockhus i massivt timmer som har stått på den här platsen i mer än 150 år och som med vanligt underhåll har minst lika många år kvar i livet. Vi har haft förmånen att "förvalta" husen i 25 år och nu är det någon annan som får ta över och sätta sin egen prägel på de båda bostäderna. Vi har under alla dessa år upplevt att trivselfaktorn här har varit mycket hög från första stund vi satte foten över tröskeln och alltjämt! Omgivningen med uppväxta träd, stora ytor, mark där man kan odla, hästhagen och hästgården intill är underbar och ingenting vi vill lämna,. Därför flyttar vi nu som pensionärer till ett nybyggt enplanshus bara 150 meter längre bort", avslutar Anki och Stickan som bor här nu.

Välkommen att höra av dig om du tror att det kan vara Österby 10A (stora huset) och/eller Österby 10B (lilla huset) som kan vara adressen dit din post skickas framöver, så ordnar jag en visningstid åt dig. Innan det ges tillfälle att se gården, se våra filmer och fler bilder på vår hemsida. Där får du en försmak av vad som väntar dig här på Uppgården utanför Hölö samhälle.

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT

Oppgården (som gården hette på 1800-talet) bestod ursprungligen av två gårdar vilka sammanslogs av nämndemannen Anders Jonsson som var innehavare av gården i mitten av 1800-talet. Österby och angränsande Vreta var två radbyar längs den medeltida vägen utmed Kyrksjöns norra strand (på stenåldern var sjön fortfarande en havsvik, vilket man kan ana i landskapets djupa dalgång - idag ligger strandlinjen ca 50 meter under den för 3 000 år sedan). Byarna var gamla bondbyar i Hölö socken och Kyrksjön var den största sjön. Österby är områdets mest fornrika område. Det finns ca 20 fornminnen registrerade. Fornminnena är i form av stensättningar, gravar och hällar med hällristningar, skålgropar och kan dateras bronsåldern och järnåldern. Mer finns att läsa i "Österby & Wreta Radbyar längs den medeltida vägen utmed Kyrksjön", från Hölö Mörkö Hembygdsförening.

BEVARADE ORIGANALDETALJER

Kakelugnen från 1700-talet i stora huset. Golven i både stora och lilla huset. Köket i lilla huset. Dörrar och foder i båda husen. Jordkällaren (som är i behov av lite kärlek).

UTRUSTNING

Stora huset:

Övervåningen är tilläggsisolerat med eco-fiber - även i golvbjälklaget.

Köket renoverades genom fackmän 2000 (kvitton finns) med massiva bänkar, lådor och skåp i ek och ask. Utrustningen består av: kyl, frys, spishäll, ugn, diskmaskin och micro. I köket finns även en vedkamin. Det ligger ett klinkergolv med golvvärme.

I tvättstugan finns dusch, WC, handfat, tvättmaskin och torktumlare från ca 2019.

Badrummet på övre plan renoverades också år 2000 av fackmän (kvitton finns). Här finns WC, bubbelbadkar, kommod, dusch och klinkergolv med golvvärme.

Elbilsladdare finns installerad på gaveln till stora huset.

Lilla huset:

Ett badrum på entréplan med WC, dusch, handfat och klinkergolv (behov av renovering).

Köket är utrustat med kyl, frys, diskmaskin, spis med ugn, vedspis och bakugn.

Ett badrum på övre plan, i anslutning till det stora sovrummet, som är utrustat med WC, dusch, handfat tvättmaskin och torktumlare.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea ca 324 m². Boareauppgift enligt Säljaren. 11 rum varav 7 sovrum. Boarean och antal rum omfattar den totala ytan i båda husen. Den taxerade ytan på stora huset är 210 kvm boa och på det mindre huset 114 kvm boa. För en exakt ytuppgift rekommenderas en mätning.
Tomt:
Tomtarea 5 498 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Naturtomt, delvis gräsmatta och en hästhage. Uppvuxen trädgård där den med odlingsintresse har alla möjligheter till goda skördar i den näringsrika jorden. Här finns syrenerna som blommar på våren/försommaren och stora träd som bäddar in trädgården.
Byggnad:
Byggnadstyp: 1 1/5 plan. Byggnadsår: 1870. Byggnadssätt: Grund: Torpargrund (stora huset), delvis platta på mark (lilla huset). Stomme: Timmer. Bjälklag: Trä. Fasad: Träfasad. Takbeklädnad: Tegel. Fönster: 2-glasfönster. Ventilation: Självdrag. Vatten: Borrad brunn (gemensamt med två andra fastigheter). Avlopp: Minireningsverk. Skorstenstyp: Murad skorsten. Det mindre huset är enligt taxeringsinformationen byggt år 1790. Delar av lilla huset dränerades 2021. Pelletspanna i stora huset samt eldstäder i båda, vattenburen värme i båda husen. Energideklaration: Energiklass D. Specifik energiprestanda 184 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 110 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2022-03-01. Utföres av Korosh Saidi, Enspecta AB,. Renoveringar: Okänt årtal på när duschrummet på entréplan renoverades senast. Ca 1992: Yttertaket omlagt med ny underlagspapp, läkt samt pannor, enligt uppgift av tidigare ägare. Köket i stora huset utbytt år 2000. Övervåningen renoverad år 2000. Entrén i lilla huset renoverad år 2001. 2002: Den oinredda vinden renoverades och byggdes om till två sovrum, klädkammare samt badrum utfört av en entreprenör och av nuvarande ägare.
Uteplats:
2 uteplatser i sydvästläge (em-/kvällssol) med utsikt mot hästhage och åkerlandskap.
TV- och internetanslutning:
Fiber indraget.
Bilplats:
Parkeringsplatser för ca 4 bilar.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Gemensamhetsanläggning: Södertälje Hölö-Vreta Ga:3.