Avsluta filmen

Järna

Tavestavägen 11

Se filmen
Såld

Ekologiskt och miljömedvetet boende med låga driftkostnader i centrala Järna!

Lokala arkitekter och hantverkare har fått sätta sin prägel på den vackra tillbyggnaden, där man gjort miljömedvetna val av material och färger, som ligger i linje med ägarnas livsstil. En ekologiskt odlad trädgård väntar på sin nya ägare. Här finns en rik blandning av vilda och planterade växter.

Tavestavägen 11

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
109  kvm
Biarea:
86 kvm
Antal rum:
5 rum
Tomtarea:
1 368 kvm
Byggår:
1948
Ekologiskt och miljömedvetet boende med låga driftkostnader i centrala Järna!
Film

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Våren tog en liten andhämtningspaus och har nu äntligen hittat tillbaka. Här på Tavestavägen 11 i centrala Järna väntar den ekologiskt odlade trädgården tålmodigt på solens strålar för att få nytt liv. Här finns fruktträd, bärbuskar, blommor, örter av alla de slag tillsammans med åtskilliga vilda växter, som längtar efter att få blomstra igen!

För familjen som bott här har en ekologisk och miljömedveten livsföring varit självklar. I matrummet har det dukats upp frukost med råvaror från lokala och ekologiskt medvetna producenter, t ex Saltå Kvarn och Järna Bageri. Kaffebönorna är inköpta på kaféet Åsgatan 2 som ligger ett stenkast bort - precis intill bageriet för övrigt. Flädersaften, som glömts kvar på köksbänken, tillverkar man däremot själv hemma - detsamma gäller all den goda sylten som gjorts på svarta vinbär och krusbär från tomtens skafferi. Att inta frukosten tillsammans framför den öppna spisen med kamininsats, när det fortfarande är lite kulet på morgonen, är en underbar start på dagen! Här sitter man som på en balkong och ser ner över tillbyggnaden som alla i familjen är så nöjda med. De lokala arkitekterna Walter Druml och Jacob Lindergård (kvalitetsansvarig) har tillsammans med byggmästare Mattias Schneider och målarmästare Marius Wahl Gran (båda lika lokala) skapat en ny dimension till boendet. De vackra och strategiskt placerade fönstren (av märket Velfac), de vackra färgvalen - tillsammans med det fina hantverket - skapar tillsammans något som saknades huset tidigare. Det är nästan en andäktig känsla som infinner sig när man står där i mitten av rummet med den enorma takhöjden och det vackra ljuset! Tillbyggnaden har en cellulosaisolering med diffusionsöppna väggar och tak. Väggar och tak i hela huset tilläggsisolerades i samband med tillbyggnationen. Ytterväggarna blev sedan beklädda med stående träpanel i fallande bredder som behandlats med järnvitriol. Ytskikten invändigt (i tillbyggnaden) är målade med naturfärg och bivaxlasyr.

Bostaden öppnar upp för alternativa boendeformer. Man har under en period hyrt ut en del av källaren - det går ju bra eftersom det finns både WC/dusch/tvätt, sovrum, pentrykök och separat ingång här nere! Är man ute efter ett generationsboende, går ju det lika bra. Eller är det kanske ett boende för den egna företagaren, eller för familjen som jobbar helt eller delvis hemifrån (vilket ju inte är helt ovanligt i dessa tider)? Möjligheterna är många. Boka in dig på en visning så får du känna efter om det här är ditt nästa hem. Välkommen!

Hälsningar Per

PLANLÖSNING OCH ALLMANT OM BOSTADEN

Det rutmönstrade golvet i hallen är slipbart.

Köket är utrustat med spis, fläkt, diskmaskin (2019), ugn, kyl och frys och har plats för ett köksbord.

Det finns två sovrum på entréplanet, båda med trägolv/parkett. Det finns ytterligare ett sovrum i källaren som har klinkergolv med vattenburen golvvärme.

Vardagsrum/matrum har öppen spis med kamininsats, originalparkett samt trägolv med vattenburen golvvärme i den tillbyggda delen. I tillbyggnaden finns också en kamin.

Badrummet renoverades av fackmän 2015. WC/dusch/handfat samt klinkergolv med golvvärme.

I källaren finns ett badrum (delvis renoverat 2015) med WC/badkar/handfat. Här finns också tvättmaskin (Miele från 2016) och en torktumlare (den indikerar något fel).

I källardelen finns även ett pannrum, pentrykök, matkällare, kallförråd och bra förvaringsutrymmen. Hallen nedanför trappan i källaren har klinkergolv och den inre hallen har mosaikgolv.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 109 m², biarea 86 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 5 rum varav 3 sovrum.
Tomt:
Tomtarea 1 368 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Plan trädgårdstomt.
Byggnad:
Byggnadstyp: 1 plan med källare. Byggnadsår: 1948. Om-/tillbyggnadsår: 2017/2018. Byggnadssätt: Grundmur: Betonghålsten och lecasten i krypgrunden. Utvändig värmeisolering källare typ Pordrän. Grund: Grundsulor med mellangjutet betonggolv. Tillbyggnad: Uteluftventilerad krypgrund med träbjälklag. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä/betong. Tilläggsisolerat vindbjälklag. Fasad: Stående träpanel i flallande bredder behandlad med järnvitriol. Takbeklädnad: Takpannor på läkt och underlagspapp. Takpapp på tillbyggnad. Fönster: Isolerglaskassetter. Ventilation: Självdrag. Vatten/avlopp: Kommunalt. Skorstenen renoverades 2014. Stammarna i huset är bytta 2015 (inte från huset till det kommunala nätet). Taklutningen och ytskiktet på tillbyggnaden är utfört så att möjlighet finns för installation av solceller. Bergvärmepump. Larm finns. Energideklaration: Specifik energiprestanda 87 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2013-10-17. Utföres av John Löwinder, Anticimex. Efter att energideklarationen utfördes har huset tilläggsisolerats och tillbyggts, varför värdena sannoligt inte är desamma idag. Renoveringar: 2014 - Tätning av skorstensstock och provtryckning av rökkanaler. 2015 - Nytt badrumsgolv med golvvärme i källaren samt renovering av duschrum entréplan (delvis även badrum i källaren). 2016 - Ny garagedörr. 2017 - Tillbyggnad. 2019 - Tilläggsisolering av vind och fasad. Ny träpanel.
Uteplats:
Vacker trädgård som är ekologiskt odlad. Här finns olika vilda blommor, rosor, liljor, pioner, astrar, riddarsporrar, jasmin, fläder, svarta vinbärsbuskar, krusbärsbuskar, rabarber, hallon och blåbär mm. Flera pallkragar för odling av kryddgrönsaker, potatis eller vad man önskar odla i trädgården. Det finns även två pallkragar med jordgubbsplantor som bär de godaste jordgubbarna i byn (enligt nuvarande ägares utsago)! Här finns också äppelträd som ger ca 180 liter äppelmust och flera burkar äppelmos vissa år.
TV- och internetanslutning:
Stadsnät.
Bilplats:
Garage i källaren som idag inte används för bil. Bilplatser på uppfarten.
Övriga byggnader:
Växthus (här har odlats bl a tomater och gurka) och förrådsbyggnad/utebod.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Järna Municipalsamhälle, Stadsplan (Beslutsdatum: 19500331).
Hinden, Tomtindelning (Beslutsdatum: 19510713).
Rättigheter last: Avtalsservitut: Kraftledning - Se beskrivning.
Avtalsrättigheter: Avtalsservitut Kraftledning.

Området

Fem smultronställen i området:

- Järna bageri
- Åsgatan 2 Kafé
- Järna kulturhus
- Bergasjön
- Under Tallarna

Lugnt område med trevliga grannar. Nära till pendeltåg (Stockholm C på ca 50 minuter), skolor, mataffärer, mysigt centrum samt skog inom gångavstånd för promenader och löpning.

Järna är den näst största tätorten i Södertälje Kommun. Tätorten ligger söder om Södertälje alldeles i närheten av Östersjön. Järna är känt för sin ekologiska profil med Sveriges största sortiment av ekologiska produkter. Vidarkliniken och Saltå Kvarn är några välkände exempel. Bebyggelsen består mestadels av småhus men även flerfamiljshus finns.

Det finns sju kommunala förskolor och sex fristående förskolor i Järna. Två kommunala grundskolor och fyra fristående grundskolor finns också. Även ett par gymnasieskolor finns i Järna.

Kommunikationer:

Pendeltåg till Södertälje (sedan vidare mot Stockholm) och Gnesta. Även busstrafik finns. E4:an passerar strax utanför tätorten, riksväg 57 har sin östra slutpunkt här.

Övrigt

En trottoar ska byggas utanför bostaden längs med Tavestavägen. Kommunen har satt upp markeringspinnar utanför staketet.
Stammarna i huset är bytta 2015 (inte från huset till det kommunala nätet). Taklutningen och ytskiktet på tillbyggnaden är utförda så att möjlighet finns för installation av solceller.
Fläcken på tillbyggnadens gavelfasad mot altanen kommer sig av att blommor vattnats mot fasaden innan järnvitriolbehandlingen hunnit verka.