Avsluta filmen

5 rok, Centralt/Badparken

Täppgatan 4

Se filmen

Centrala Södertäljes vackraste våning?

"Det Krafftska huset i Södertälje bär på en mycket intressant historia och är dessutom en mycket välbevarad byggnad med en stramt elegant jugendfasad som får sägas vara en smula ovanlig med svenska mått mätt. Interiört finns många vackra detaljer bevarade".

Täppgatan 4

Typ:
Bostadsrätt
Boarea:
176  kvm
Antal rum:
5 rum
Våning:
1 av 4
Byggår:
1906
Avgift:
7 315 kr/mån
Pris:
5 200 000 kr, utgångspris

Visning

Tis 16/7

Välkommen att boka in dig på visning genom att kontakta fastighetsmäklaren! Föranmälan krävs. Kontakta mäklaren för överenskommelse om tid och ev. visning en annan dag.

Intresseanmälan
Centrala Södertäljes vackraste våning?
Alla bilder
Rundtur

Ansvarig mäklare

Jonathan
Florin

Kontakta mig för mer information

Assisterande

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

I det Krafftska huset, som ursprungligen uppfördes som boende åt officerarna på det tilltänkta Södermanlands regemente, väntar en pietetsfullt renoverad våning så småningom på en ny ägare. Byggnaden ligger vid foten av Torekällberget och intill "den gröna lungan" Badparken på en återvändsgata, några stenkast från centrum med affärer, restauranger och kommunikationer. Våningen ligger en halvtrappa upp från gatan vilket gör den både lättillgänglig, samtidigt som den är insynsskyddad från gatan nedanför. Till den pampiga våningen finns en parkeringsplats på gården innanför och gott om gästparkeringar på gatan framför. Våningen erbjuder, utöver alla uppdateringar och varsamt renoverade originaldetaljer, två balkonger - varav den ena inglasad (den enda i hela byggnaden) - två stora förråd (ett på vinden och ett i källaren), och inte minst tre fungerande kakelugnar. Våningen har tidigare varit boende åt ägaren till hela fastigheten. Efter att ha besökt bostaden förstår man varför man valt att bo just här!

Varmt välkommen att boka in dig på nästa visning - eller hör av dig till mig om du har frågor! Du kan redan nu se mer av våningen i rundtursfilmen som Florin Partners Media Group har producerat och läsa den historiska sammanfattningen av husets historia på vår hemsida.

Varma vårhälsningar från Jonathan och teamet på Florin Partners

EN HISTORIA OM BYGGNADEN

Krafftska huset
I Södertäljes sydvästra del finns ett område som kallas Amerika. Förklaringarna till detta namn är många, men det troligaste är att det var byggmästaren Emanuel Rådström och hans svåger Alfred Nyström som gett upphov till det. Nyström hade varit i Amerika och lärt sig rationell byggnadsteknik i Chicago. Väl hemma i Södertälje uppförde han och Rådström en mängd byggnader, både villor och flerfamiljshus. Den plats de byggde på var det område som snabbt kom att döpas till Amerika.

I början av 1900-talet pågick en dragkamp om vilken stad som skulle få hysa Södermanlands regemente. Striden stod slutligen mellan Strängnäs och Södertälje där den sistnämnda antogs gå segrande ur striden. Direktör Carl Krafft insåg att det skulle behövas ståndsmässiga bostäder för officerarna och beslutade sig för att bygga ett praktfullt bostadshus.

I stadsdelen Amerika fanns fortfarande tomter att tillgå och Krafft hittade en lämplig vid Täppgatan, alldeles vid foten av Torekällberget som då kallades Amerikaberget. Planerna var storstilade. Det skulle bli ett stort fyravåningshus med bekväma lägenheter. Alla var dock inte förtjusta i Krafftens planerade nybygge som kallades för “koloss” och ”skyskrapan i Amerika” på grund av sin tilltänkta höjd. Byggnadsnämnden var inte heller nöjda och krävde att Krafft skulle minska våningsantalet från fyra till tre vilket också skedde.

Ritningarna till det storslagna huset är signerade arkitekt Halvard Hallongren. Hallongren föddes 1875 och utbildade sig till arkitekt på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och därefter på Konstakademien i samma stad. 1908 började han på AB Arkitekt- och Byggnadsbyrån i Stockholm som leddes av Georg A Nilsson. Under tiden på kontoret medverkade han bland annat till Felix Sachs hus på Drottninggatan - en byggnad med fasad i stål och glas. Hallongren har också ritat det stora huset Blocket på Lidingö och ett flerfamiljshus på S:t Eriksgatan 18 i Stockholm.

Det Krafftska huset började byggas hösten 1906 och stod klart lagom till den första oktober året därpå. Dessvärre visade det sig att Strängnäs gick segrande ur regementsstriden och Södertälje gick miste om det nya regementet. Lägenheterna i Kraffts nybygge gick dock alldeles utmärkt att hyra ut ändå.

Lägenheternas disposition
Det var verkligen inte något dåligt hus som Carl Krafft lät bygga! Standarden var hög och lägenheterna stora, som gjorda för familje- och sällskapsliv. Bostädernas främsta rum var salen och salongen. Salongen var en plats för umgänge och salen - matsalen - var det rum där måltiderna intogs. I lägenheternas mer privata del fanns sängkammare, barnkammare och herrum. Det senare var husfaderns domäner. Dit kunde han dra sig tillbaka och även ta emot affärsbekanta. Slutligen fanns en avdelning med kök, serveringsrum och jungfrukammare som var tjänstefolkets och husmoderns domäner. I anslutning till köket fanns en piskbalkong som också tjänade som förbindelselänk till kökstrappan. Det fanns ytterligare en balkong i lägenheterna, en loggia som var indragen i förhållande till fasadlivet och väl skyddad för väder och vind.

Det fanns gott om moderna bekvämligheter i huset. Samtliga lägenheter försågs med vattenklosetter och badrum. Förutom badkar hade badrummen en plåtkamin som användes för att värma upp rummet och ge varmvatten till badet. I trapphuset fanns gaslyktor som stod på höga stolpar som fortfarande finns kvar. Elektricitet fanns inte i huset när det var nytt, men drogs in efter bara några år.

Köken fick även de en påkostad utformning. Förutom den fasta inredningen i form av bänkar, skåp och hyllor, fanns också ett stort skafferi med hyllor samt ett isskåp av märke Svenske som tillverkats i Tranås. Den som så önskade, kunde sätta in en gasspis som komplement till vedspisen. En annan nyhet var sopnedkast som fanns i samtliga lägenheter. Det var sannolikt unikt för sin tid. Långt senare, på 1920-talet, lanserades det av HSB och Sven Wallander.

Arkitektur
Det tidiga 1900-talets arkitektur dominerades av jugendstilen som vuxit fram under 1890-talets sista år. Jugend, som bland annat har sin grund i Arts and Craftsrörelsen, inspirerades av naturen och hämtade många av sina ornament därifrån. I Bryssel blev Victor Hortas byggnader omtalade vid decenniets början, men i Wien var det istället Otto Wagners och Josef Hoffmans strama tolkning av stilen som vann mark. I Sverige visades jugendföremål på Stockholmsutställningen 1897 och sedan dröjde det inte länge innan stilen slog igenom även här.

Amerikahuset är en imponerande jugendbyggnad som är mycket välbevarad eftersom få förändringar gjorts sedan byggåret. Huset vilar på en solid grund av natursten och har en imponerande längd mot Täppgatan. Fasaden är putsad i en ljusgul nyans och utmärker sig genom att ha två trapphus med höga, spröjsade fönster som kragar ut från fasadlivet. Portarna är utförda i ek med stora glasrutor. Det finns också en hög körport som leder in till gården.

I övrigt är fasaden sparsamt utsmyckad, men den pryds av gröna kakelplattor som anordnats fyra och fyra. Fönstren är grönmålade och 2–3 lufter breda med överfönster. Det finns också en del småfönster, vissa är spröjsade, som ger fasaden liv. I husets mittparti finns en uppbyggnad med en inredd vindsvåning.

Kvalitéer
Det Krafftska huset i Södertälje bär på en mycket intressant historia och är dessutom en mycket välbevarad byggnad med en stramt elegant jugendfasad som får sägas vara en smula ovanlig med svenska mått mätt. Interiört finns många vackra detaljer bevarade. Den lägenhet som nu är till salu bevarar i stort ursprunglig planlösning och mängder av värdefulla detaljer. Här finns bl a tre vackra kakelugnar, profilerade snickerier och vackra fönster med tidsenliga beslag.

ALLMÄNT OCH RENOVERINGSARBETEN

Den rymliga våningen disponerar ca 176 kvadratmeter som är fördelade på fem rum och kök. Våningen har under det senaste decenniet genomgått omfattande renoveringsarbeten där såväl kök och badrum har moderniserats samtidigt som originaldetaljer har underhållits.

2014 - Kök (helrenovering):
- Nya vitvaror (diskmaskin, kyl, frys, spis, mikrovågsugn, frihängande köksfläkt, induktionshäll, vinkyl).
- Målning av väggar
- Nya bänkskivor av granit
- Nya köksskåp, blandare, diskho och köksluckor
- Nytt golv
- Installation av spotlights

2014 - Badrum (helrenovering):
- Nya vitvaror (torktumlare, tvättmaskin)
- Nya, blandare handfat och dusch, väggfast toalett, handfat i sten och installation av spotlights
- Installation av golvvärme

2014 - Övriga renoveringsarbeten
- Tapetsering i hall
- Tapetsering i sovrum
- Slipning av samtliga golv
- Ny klinkers i 2:a toaletten
- Målning av 2:a toaletten
- Målning vardagsrum, matrum och de två ytterligare rum
- Ny elinstallation i hela lägenheten
- Nya elkontakter i samtliga rum (även kontakter ovanför samtliga fönster för att underlätta tex julbelysning)
- Målning av samtliga tak (varav nät/väv lades in i vardagsrum och matrum för längsta möjliga hållbarhetstid)

2017 - Förbättringsarbeten:
- Ny induktionshäll installerades
- Nytt golv på inglasad balkong
- Nytt golv på andra balkongen och målning av densamma
- Målning av dörrar, garderober och sovrum bredvid köket

2018-2024 - Sedan nuvarande ägares förvärv har följande förbättringsarbeten utförts:
- Den inglasade balkongen har fått ett nytt golv. målats om, isolerats och nya IR-värmare har installerats. Nya blombänkar i Ek
- Kontor/sovrum/pigkammare har fått nytt golv
- Kök har fått nytt golv
- Samtliga rum har helt eller delvis ommålats och/eller tapetserats
- Ny kommod i gästtoaletten och väggarna ommålats
- Alla handtag utbytta till tidsenliga beslag (18st)
- Installation av ytterligare eluttag (Renova) ca. 10 st.

Fakta

Våningsplan:
Våningsplan 1 av 4, ej hiss.
Storlek:
5 rum varav 3-4 sovrum. Boarea 176 m². Boareauppgift enligt bostadsrättsföreningen. Uppgiften om lägenhetens yta härrör från föreningen. Olika mätmetoder har använts över tid. Uppmätt yta med dagens metod överensstämmer inte nödvändigtvis med angiven yta i föreningens register. För en exakt ytuppgift rekommenderas alltid en uppmätning.
Byggnad:
Byggnadsår: 1906. Den sammanlagda bostadsytan uppgår till 3 101 kvm fördelat på de 22 bostadsrätterna och hyreslokalerna yta uppgår till 349 kvm. Byggnaden värms upp med fjärrvärme. 2018 genomfördes ett byte av undercentral för fjärrvärmen och under 2022 lät föreningen göra en förbättring av hela värmesystemet och bytte ut alla termostater på element, installerat stamregleringsventiler samt intrimmat systemet. Energideklaration: Energiklass F. Specifik energiprestanda 154 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 156 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2019-05-17. Utföres av Petter Lidén, PL Ingenjörsteknik AB. Efter upprättad energideklaration har föreningen låtit genomföra förbättringsarbeten på bland annat värmesystem. Övriga utrymmen: Källaren har stora allmänna utrymmen såsom en uppdaterad tvättstuga, snickeri och hobbyrum.
TV- och internetanslutning:
Kabel-tv via Com Hem/Tele 2. Grundutbudet ingår i månadsavgiften. Bredband genom Telenor framdraget (abonnemanget tecknas separat och ligger utanför avgiften).
Bilplats:
En parkeringsplats med elstolpe hör till lägenheten. Denna är belägen på innergården och nås enklast via den ena balkongen som leder er ut i fastighetens andra trapphus som ansluter till innergården.
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Ekonomi

Pris:
5 200 000 kr, utgångspris.
Avgift:
7 315 kr/mån.
Andelstal:
Andel i föreningen: 5.16. Andel av insats: uppgiften har ej gått att få fram. Andel av årsavgift: uppgiften har ej gått att få fram.
Indirekt nettoskuld:
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning är 594 545 kr. Den indirekta nettoskuldsättningen är beräknad via årsredovisningen för verksamhetsåret 2022-01-01 - 2022-12-31. Kontakta ansvarig fastighetsmäklare för ytterligare information.
Driftkostnad:
Elstolpe ingår. Bredband genom Telenor framdraget (abonnemanget tecknas separat och ligger utanför avgiften). Kabel-TV med Tele2:s basutbud ingår i avgiften.
Försäkring: Hemförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning. Nuvarande ägare har betalat ca 1 700 kr/år för sin försäkring. Bostadsrättstillägget i försäkringen tecknas individuellt av varje bostadsrättsinnehavare.
Inre reparationsfond:
Inre reparationsfond inte kontrollerad.
Pantsättning:
Bostadsrätten är pantsatt.

Förening

Brf Öfvre Badparken. Föreningen är ett privatbostadsföretag (äkta).
Markägare: Föreningen äger marken.

Utförda renoveringar:
Föreningens hus har genomgått löpande underhåll. Nedan listas några av de större renoveringsarbeten som föreningen har låtit genomföra:
2022: Förbättringarbeten på värmesystem. Nya termostater på alla radiatorer, stamregleringsventiler och intrimning av system.
2021: Omfattnde renovering av tak, fasad och fönster
2011: Vissa takarbeten utfördes
2007-2008: Renovering fönster
1989-1996: Stambyte samt byte av elstigare.

Föreningen har även låtit bygga om innergården för att skapa ytor för fler parkeringsplatser.

Kommande renoveringar: Föreningen genomför löpande underhåll och sätter över medel till underhållsfond. Just nu förs bland annat diskussioner om att måla om trapphusen.

Området

Lugnt och trivsamt område precis intill Badparken och dess stora fina lekpark. Här bor man naturnära och har promenadavstånd till stadskärnan och allt den har att erbjuda. Invid Badparken finns även en omtyckt förskola. I kvarteren omkring Täppgatan finns varierande arkitektur med många byggnader från. det förra sekelskiftet.

Kommunikationer:

Täppgatan ligger strategiskt till nära Södertälje Centrum för vidare resa till bland annat Stockholm. Det finns flera busslinjer som trafikerar området och tar dig till olika destinationer. För att resa till Stockholm kan du använda pendeltåget från Södertälje centrum eller ta bilen via E4:an.

Planlösning

Karta Klicka för större karta