Avsluta filmen

Östertälje

Solvägen 10

Se filmen
Såld

När det bästa från den gamla tiden möter det bästa från den nya tiden!

En fantastiskt boende på en hörntomt i ett äldre, lugnt och populärt villaområde, med närheten till skolor och kommunikation via Östertälje pendeltågsstation som ligger 5 minuters promenad bort. Huset har stora sociala ytor och har pietetsfullt renoverats under många år.

Solvägen 10

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
193  kvm
Biarea:
16 kvm
Antal rum:
6 rum
Tomtarea:
1 223 kvm
Byggår:
1909
När det bästa från den gamla tiden möter det bästa från den nya tiden!
Film

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

"För snart 30 år sedan flyttade vår växande familj in i farmors gamla hus på hörntomten Solvägen/Hedinvägen i lugna Östertälje. Vi började direkt att renovera och bygga om i stort sett allt för familjens behov som snart växte till fyra barn, två vuxna och en hund. Redan då en idyll med uppväxta äppel-, körsbärs- och plommonträd, rabarber, hallon- och vinbärsbuskar och härligt stora gräsmattor att leka på. En Kalle-Anka-trädkoja i det stora körsbärsträdet i bortre hörnet på tomten var snart ett måste (byggd utan en enda spik i trädet!) som senare också har kommit att bli ett uppskattat årligt återkommande inslag med ljud- och ljus-julspel i området.

Genom åren har vi moderniserat och renoverat allt. Även utökat huset med stor omvårdnad till att bli - utan tvekan - ett av de mer trevliga husen på en av de största tomterna i området. Vi får i alla fall ofta höra det av förbipasserande och besökare. Hörntomten gör också att huset har mycket luft och fria siktvägar runt sig, så man har verkligen "sin egen lilla värld" här. Vid köket ligger morgonverandan och på baksidan ligger det stora däcket med tillhörande uppmurad "grillstation" (kol och gasolgrill) där vi har haft många glada fester och sammankomster genom åren. Man är omgiven av blommande höga syrenhäckar och det finns även gott om plats för att bygga en pool - för den som vill ha det.

Här finns alltså det bästa av det gamla och vackra i ett hus med anor, fast numera helrenoverat med naturliga material (trä/sten) och utrustat med all modern teknik, som ny el med jordfelsbrytare, larm, fiberanslutning med trådlöst/fast nätverk i huset, elladdare för bilen på parkeringen (med lastbalansering), vackra 3-glas fönster med fasta spröjs, bergvärme med vattenburen golvvärme (med frikyla i stora sovrummet!) och en inbyggd TV-vägg med bio-ljud och tillhörande inbyggda takhögtalare. Det finns en vinkällare under huset (rymmer några tusen flaskor) och ett fristående kontor/arbetsrum om ca 15 kvm ute på tomten med utsikt över trädgården där man kan jobba hemifrån helt ostörd.

Sammantaget och kanske viktigast ändå; det har varit och är en fantastiskt idyll för en familj som vill ha ett stort socialt hus med rymlig hall, stort kök och ett riktigt stort vardagsrum (nästan 50kvm!) för att samla släkt och vänner i. Alla brukar komma till oss på julen då vi lätt blir 20 personer som äter och umgås tillsamman inomhus. Även studio/musikrum med 5-6m takhöjd finns på nedre plan för de större ungdomarna!

Nu när våra barn är vuxna och ett första barnbarn har adderats familjen, är det helt enkelt dags för oss att lämna över till nästa generation - vilket inte har varit ett lätt beslut då vi fortfarande stortrivs både med huset och grannarna. Så vi kommer vara noga med att hitta rätt familj som vill ta över vår "pärla" som gett oss så mycket glädje och minnen genom alla år. Östertälje är verkligen ett ställe att trivas i!", skriver Lotta och Johan som bor här nu.

ALLMÄNT

Ursprungligt sekelskiftshus med omfattande renoveringar och tillbyggnader. Omsorgsfullt renoverat med stora öppna sociala ytor, modernt kök med köksö och stort vardagsrum där många kan umgås - som även har TV-hörna med inbyggda högtalare. Dubbla badrum (ett med hörnbadkar, bägge med takduschar), 3-4 sovrum varav en studio med högt i tak ger plats för barnfamiljen. Stor uteplats med murad grillplats, vinkällare under huset, separat kontor och förråd på tomten (hörntomt) utan insyn med både gräsmattor och uppväxt trädgård med äppelträd och bärbuskar. Endast 5 min till Östertälje pendelstation. Separat kontor/förråd på tomten förberett för generationsboende eller uthyrning.

STÖRRE RENOVERINGAR

Större genomgående renovering i hela huset innan inflyttningen -93. Tillbyggnad på huset med ny uppfart -96, separat kontor och förråd 1996-98 (slutbesiktigat 2000), bergvärme med vattenburen golvvärme på entréplan och radiatorer övre plan -03, nytt kök med utbyggnad -04 (genom snickarföretag), vinkällare -10, ny tvättstuga -09, byte fönster till isolerglas samt nya fönsterpartier 2010-13, nytt badrum nedre plan -15, målning väggar och golvslipning kök o vardagsrum -23.

PLANLÖSNING, UTRUSTNING MM

Hall:
Klinkergolv med med platsbyggda klädhängare.

Kök:
Byggdes genom ett anlitat snickeriföretag 2004. Nytt bjälklag och isolering samma år. Bänkskivor i kalksten och ek. Stänkskydd i mosaik. Köksutrustning i rostfritt stål från Electrolux. Kyl, frys och spis (halogen + gas) 2004/05 (när köket byggdes), diskmaskin utbytt ca 2017, ugn utbytt ca 2019.

Badrum:
Två badrum. Det övre renoverades 2001, det nedre 2015, båda genom genom fackmän. Båda med klinker, golvvärme och handdukstork (handdukstorkar med bergvärme samt el (för sommarbehov), badrummet på entréplan har både vattenburen golvvärme och elslingor (för värme även på sommaren, när bergvärmen är avstängd).

Tvättrum:
Tvättmaskin och torktumlare från Miele samt ett torkskåp. Tvättrummet renoverades 2009.

Vardagsrum:
Renoverat 2023. Ektiljor på golvet. Öppen spis. Utgång till altanen på baksidan.

Sovrum:
Totalt fyra sovrum, alla med ekparkett. Tre sovrum på övre plan, ett sovrum/studio med högt i tak på entréplan.

Övriga rum:
Allrum på övre plan med ekparkett och öppen spis. Separat kontor och förråd ute på tomten med elslingor i klinkergolv (kontorsdel) respektive plastmatta (förråd).

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 193 m², biarea 16 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 6 rum varav 4 sovrum.
Tomt:
Tomtarea 1 223 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Uppvuxen villatomt/hörntomt med gräsmattor, äppelträd och bärbuskar. Uteplats med morgonsol. Stor veranda om ca 50 kvm med grillplats och eftermiddags-/ kvällssol.
Byggnad:
Byggnadstyp: 1 1/5 plan. Byggnadsår: 1909. Om-/tillbyggnadsår: 1999/2000. Byggnadssätt: Grundmur: Delvis källare (vinkällare), delvis krypgrund (utbyggnad -96, kontor/förråd -98, köksutbyggnad 2006). Grund: Grunden dränerades i samband med utbyggnaden 1996. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä (äldre del renoverad -93 och framåt, utbyggnad -96, kontor/förråd -98, köksutbyggnad 2006). Fasad: Trä (renov. äldre del -91, utbyggnad -96, kontor/förråd -98, kök utbyggnad 2006). Takbeklädnad: Takpannor (renov. -93 äldre del, utbyggnad -96, kontor/förråd -98, kök - slutbes. utbyggnad 2000). Fönster: 2- och treglasfönster. Ventilation: 2006, värmeåtervinning 2012, utbytt FLM aggregat 2023. Vatten/avlopp: Kommunalt. Skorstenstyp: Murad skorsten. Nytt bottenbjälklag och isolering 2004. Bergvärme (vattenburen) med återvunnen värmeventilation. Anläggning: installerad 2003. Modern el, utbytt/omdragen i samband med renoveringar. Laddare till elbil (installerad 2022) med lastbalansering. Energideklaration: Energiklass D. Specifik energiprestanda 68 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 120 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2022-08-15. Utföres av Petra Vesterlund, obmgruppen AB.
Uteplats:
Ca 50 kvm i söderläge (em och kvällssol) samt 10 kvm österläge (morgonsol) utanför kök och matplats.
TV- och internetanslutning:
Stadsnät.
Bilplats:
Parkering för två bilar på uppfarten och en separat parkering med plats för ytterligare en bil + släp vid tomtgräns (plats för totalt tre bilar och ett släp).
Övriga byggnader:
Ca 40 kvm kontor/förråd. Separat kontor och förråd ute på tomten med elslingor i klinkergolv (kontorsdel) respektive plastmatta (förråd). Förrådsdelen är förberedd med indraget (ej påkopplat) avlopp, vatten, centraldammsugare och kan byggas om för generationsboende alt uthyrning. Här finns även separat larm och el. Vinkällare under en del av huset med med elslingor (för att kunna hålla rätt temperatur året om). Plats för ca 2 000 vinflaskor. Ingång från altansidan på baksidan av huset.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Igelsta hage 1, Stadsplan (Beslutsdatum: 1924-06-06, Senast ändrad: 2022-10-15).
Igelsta hage 1, Ändring av detaljplan (Beslutsdatum: 1951-08-12, Registreringsdatum: 2021-08-23, Senast ändrad: 2021-08-23).

Området

Säljarnas fem "smultronställen" i närområdet:

- Centralparken med lekplats
- Bra promenadstigar lämpliga för hund
- Östertälje-spåret för motion
- Exklusivt kvartersgym dår många familjer i området tränar och umgås
- Promenadväg till Sydpoolen och centrum.

OMRÅDESBESKRIVNING

Stadsdelen har en lång historia som jordbrukssocken, municipalsamhälle och storkommun. Idag är det ett lugnt och attraktivt villasamhälle och bebyggelsen utgörs av villor från olika epoker.

Fastigheten omfattas, precis som merparten av stadsdelen, av ”stadsplanen för Igelsta” upprättad 1923 av Cyrillus Johansson som var stadsarkitekt i Södertälje under en period. Efter examen startade han sitt arkitektkontor och blev engagerad i stadsbyggande och stadsplanering. Han skapade många otroligt fina byggnader och miljöer i Sverige.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca som bildades 1999 (tidigare Astra), Scania (tidigare Vabis) och fjärrvärmeanläggningen Igelstaverket har också varit betydande för utvecklingen av Södertälje.

Södertälje växer och Östertälje är attraktivt och därför finns det också ett stort intresse för att utveckla området. Man tar ett helhetsgrepp kring utvecklingen och kommunen planerar för nya bostäder, nytt stadsdelscentrum och trivsamma offentliga rum och mötesplater i området. Gång- och cykelstråk planeras och parker upprustas och nyanläggs. Det långsiktiga målet är att Östertälje ska bli en del av staden genom att vävas ihop mer med stadskärnan.

Kommunikationer:

Välkommen till en kommun med anor där Mälaren möter Saltsjön. Ett utmärkt val för dig som vill bo i villa nära staden. Här är det aldrig långt till vare sig stadsliv, skärgård eller friluftsaktiviteter - med den närliggande hamnen och vackra grönområden i Södertäljes kärna. En gång fabriksstad är Södertälje fortsatt företagstätt med bolagsjättar som AstraZeneca och Scania i spetsen. Orten är också en knutpunkt för infrastruktur med E4/E20, fjärr- och regionaltåg och sjöfart via Södertälje kanal. I det lugna närområdet runt Solvägen hittar du både förskolor, butiker, flera mataffärer och ATG-ombud samt lokala restauranger. Du som älskar träning hittar både gym och badhus i närheten. Några minuters gångväg från hemmet har du pendeltågsstationen som tar dig till Stockholms.