Avsluta filmen

Södertälje Hamn

Sjömansplan 1

Se filmen
Såld

Nu skrivs nästa kapitel för denna funkispärla på Sjömansplan!

Med ett A-läge i det populära villaområdet i Södertälje Hamn, saluförs nu denna funkisvilla. Här erbjuds nästa ägare få sätta sin prägel på huset och samtidigt skriva nästa kapitel i fastighetsboken på Sjömansplan 1!

Sjömansplan 1

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
106  kvm
Biarea:
50 kvm
Antal rum:
5 rum
Tomtarea:
748 kvm
Byggår:
1938
Nu skrivs nästa kapitel för denna funkispärla på Sjömansplan!
Film

Ansvarig mäklare

Jonathan
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Inbäddad i grönska står denna villa med sin strama putsade fasad, som går helt i linje med 30-talets ideal om funktionalism, och väntar på sin nya ägare. Fastigheten har varit i samma familjs ägo sedan den bebyggdes 1938 och nu öppnas möjligheten upp för nästa familj att få sätta sin prägel på hemmet och platsen. För den som intresserar sig för byggnadsvård finns här många fina originaldetaljer bevarade, däribland det vackra rutmönstrade parkettgolvet i entréplan, väggspeglarna och den gedigna öppna spisen i grön natursten.

Underhåll har redan utförts på byggnaden - även om det fortfarande finns arbeten kvar att låta utföra. Bland annat har fasaden renoverats och putsats om (2022) och en luft-/luftvärmepump har satts in (2023) för att öka energieffektiviteten i hemmet. I den grönskande trädgården finns bland annat körsbärsträd, rosor och syrén. Här finns också en carport med ett vidbyggt förråd. I området bor man ostört nära naturen samtidigt som bland annat förskola, pendeltåg, mataffär och motorvägspåfart ligger alldeles i närheten. För den som gillar båtliv, eller som bara vill ta en kort promenad ner till vattnet för lite kontemplation, är det här område alldeles utmärkt.

Läs mer om denna funkispärla och området på vår hemsida. Missa inte heller filmen som Florin Partners Media Group har producerat. Varmt välkommen att höra av dig vid frågor så hoppas jag att vi ses på visning!

Varma vårhälsningar från Jonathan och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT OCH RUMSBESKRIVNING

Huset är byggt enligt 30-talets funkisideal med en slät och avskalad putsfasad. Byggnaden har kvar sina originalfönster och är självdragsventilerad. För ca 20 år sedan byttes oljeuppvärmning ut mot en elpanna som värmer husets vattenburna radiatorer och 2023 installerades en effektiv luft-/luftvärmepump i anslutning till trappen mellan de två våningsplanen. Husets tak är omlagt i slutet av 80-talet med ny spont, papp, läkt och betongpannor.

Tambur och gäst-WC
Via den gjutna entrétrappan med räcken i gjutjärn tar man sig in i tamburen. Hallutrymmet har försetts med vitmålade väggspeglar i brösthöjd som följer med upp för trappan till det övre planet. Hallen har ett parkettgolv i ett ovanligt men för tidsåldern klassiskt rutmönster. Detta parkettgolv ligger i alla torra utrymmen i entréplanet förutom köket. I tamburen finns plats för förvaringsmöbler, hatthylla och skoställ. Härifrån finns även dörren som leder ner till källarplanet. I anslutning till tamburen finns även en gäst-WC.

Vardagsrum och matrum
Från tamburen nås det stora vardagsrummet. Direkt till vänster finns en stor öppen spis som är smyckad med en grön natursten. Likadan sten ligger också som gnistskydd framför eldstaden. Eldstaden och skorstenen är besiktigad och godkänd i april 2024 (se bifogat protokoll under "dokument & länkar"). Rummet är tapetserat med en vävtapet/linnetapet i en grön nyans och det intilliggande matrummet har en tapet som går i nyanserna grönt och blått. Vardagsrummet har fönster mot två väderstreck (syd/öst). Matrummet kan med fördel göras om till ett extra sovrum om familjebilden kräver det.

Kök
Köket installerades i början av 2000-talet och den maskinella utrustningen består av kyl, frys, spis med glaskeramikhäll och en köksfläkt. Kylen är utbytt (ca. 2022). Taket är ommålat sedan den horisontella avloppsstammen från badrummet på övre plan byttes ut (i samband med ett vattenläckage 2023). Köket har målade väggar i en grå nyans och ett kaklat stänkskydd över vask. Utöver diskbänken i plåt ligger här en bänkskiva i ek. Golvet är i laminat och under ligger en plastmatta.

Allrum/hall/WC/dusch.
På övre plan möts man av ett allrum när man tagit trappan upp från tamburen. Här ligger ett massivt furuplankgolv och från detta rum nås WC-/duschrum, kontor och sovrummen. Från allrummet kommer man även ut på balkongen som ligger med ett sydvästligt läge. Från rummet nås även vinden, via av en inspektionslucka i taket. WC-/duschutrymmet, som ligger intill allrummet, har våtrumsmatta på golvet och våtrumstapet på väggarna. Här finns ett tvättställ med spegelskåp, dusch, toalettstol och ett vackert blyinfattat fönster som skiftar i olika färger.

Sovrum och kontor
Övervåningens båda sovrum rymmer gott om förvaring i sina tillhörande klädkammare och har ett likadant furuplankgolv som i allrummet. Båda sovrummen har fönster mot öst och det högra av de två rummen har även ett ytterligare fönster som vetter mot söder. Det lilla kontoret är perfekt för hemmaarbete och har tidigare även fungerat som ett litet sovutrymme.

Källare
I källaren finns många utrymmen för förvaring. Här finns också tvättstugan som har försetts med en ny tvättmaskin (2023). I källaren finns också en separat entré som via en trappa leder upp till husets baksida. Beskrivningen kommer att kompletteras med en planritning för källarplanet, tillsvidare ligger en ungefär planritning under "dokument och länkar".

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 106 m², biarea 50 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 5 rum varav 2-3 sovrum. Uppgift grundas på senast gjorda uppmätning och kan ha förändrats därefter. Olika mätmetoder har använts över tid. Den köpare som anser att den exakta arean är av betydelse, bör låta mäta upp bostaden före köpet.
Tomt:
Tomtarea 748 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2 plansvilla med källare. Byggnadsår: 1938. Byggnadssätt: Grund: Källargrund. Stomme: Betong/betonghålsten. Bjälklag: Betong/trä. Fasad: Puts. Takbeklädnad: Betongpannor ovan läkt, papp och råspånt. Fönster: 2-glasfönster. Ventilation: Självdrag. Vatten: Kommunalt vatten året om. Avlopp: Kommunalt avlopp. Skorstenstyp: Murad skorsten. Statusbesiktning genomförd och godkänd av Kringelsotaren 20240401. Vattenburet system (elpanna) samt luft-/luftvärmepump. El, stammar: Ledningar delvis bytta. Energideklaration: Energiklass E. Specifik energiprestanda 68 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 123 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2024-05-07. Utföres av Niklas Öberg, Marcus Holmström Byggteknik AB, . Åtgärdsförslag lämnad i energideklaration: Installation av en luft-vattenvärmepump kan ge en årlig besparing på 4760kwh. Renoveringar: 2022 - fasad (ny puts), 2023 - installation av luft-/luftvärmepump, 2023 - byte av horisontell stam i badrummet (pga vattenläckage), 2023 - ny tvättmaskin, 2022 & 2024 - byte av WC stolar, (ca) 2022 - nytt kylskåp.
Uteplats:
På tomten finns det möjlighet till ute platser i alla fyra väderstreck. Balkongen ligger med ett sydvästligt läge. Söderläget är mot husets gavel som vetter mot gatan och kvällssolen kommer in på baksidan av huset.
TV- och internetanslutning:
Fiber är indraget via Stadsnät. Noden är placerad i vardagsrummet.
Bilplats:
På tomten finns en carport med plats för en bil. På infarten får det plats ytterligare ca 2 bilar. Fri parkering på gatan utanför.
Övriga byggnader:
Carport med tillhörande stort förråd.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Snipan, Tomtindelning (Beslutsdatum: 1937-04-13).
Näset, Stadsplan (Beslutsdatum: 1946-10-11, Senast ändrad: 2013-08-06).
Kompl spl best för östra omr del 1 och 2, Ändring av detaljplan (Beslutsdatum: 1955-12-29, Senast ändrad: 2016-08-31).
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Området

Detta har nuvarande ägare uppskattat lite extra med området:

- Närheten till båtklubben och vattnet
- Grusplanen för att spela fotboll
- Enkelt att ta sig till Willys för att handla mat
- Motorvägspåfart och pendeltågsstation i närhet till huset

I närheten bor personer i olika åldrar. Bland annat finns här barnfamiljer och äldre personer som har bott här länge. Förskolan Vikingen ligger alldeles i närheten. Området präglas av en harmonisk blandning av flerbostadshus och villor, mestadels från 1940- och 1950-talet, vilket bidrar till en känsla av historisk charm.