Avsluta filmen

Sittesta/Ösmo

Sittesta 21

Se filmen

G:a Sittesta gård med anor från 1800-talet!

Lantligt belägen gård där bara fantasin sätter gränser för hur fastigheten ska användas/utnyttjas framöver. Kanske blir det som nuvarande ägare har använt gården, boende åt strorfamiljen, kanske blir det för företagaren som ser möjligheterna med alla ekonomibyggnader, kanske en kombination av båda?

Sittesta 21

Kommande
Typ:
Avstyckad gård
Tomtarea:
25 000 kvm
Pris:
9 000 000 kr, utgångspris

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
G:a Sittesta gård med anor från 1800-talet!
Alla bilder
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Välkommen till G:a Sittesta gård med anor från slutet av 1800-talet, när ursprungshuset byggdes. Sittesta 21, som adressen är idag, är en bebyggd lantbruksenhet som inrymmer ett boningshus om ca 240 kvm boa, en ekonomibyggnad om ca 60 kvm med garage och förråd (även carport) och ett inrett gästrum på övre plan med kök, WC, allrum och sovrum, för exempelvis generationsboende eller uthyrning. Mellan byggnaderna finns numera en gjuten saltvattenpool om hela 50 kvm med ett isolerande tak. Det finns en separat bastubyggnad (vedeldad) med dubbla duschar och relax-del, en separat maskinhall (ett blivande stall kanske?), en jordkällare, en liten lekstuga och ett gammalt härbre på tomten som mäter på ca 3 ha.

I boningshuset kan man hitta bevarade originaldetaljer, som de framtagna timmerväggarna i det nya köket (som kom till för några år sedan i samband med tillbyggnaden) och vedkaminen i det intilliggande rummet (som var köksdel tidigare). Annars har huset genomgått omfattande renoveringar och tillbyggnader från 2009 och fram till idag. Det har gjorts med varsam hand och med känsla för att bevara bostaden själ samtidigt för att möta dagens krav på bekvämlighet och standard. Bl.a. finns det numera vattenburen golvvärme i hela entréplan (och vattenburna radiatorer på övre plan) via en luft-/vattenvärmepump som installerades 2022 och tre badrum i huset.

Gården öppnar upp för många olika verksamheter och alternativ användning. Jag kan se allt ifrån storfamiljen med många barn, till företag som ser potentialen i de stora utrymmena ute, inne och i de olika ekonomibyggnaderna. Kanske blir det djurhållning av något slag? För den ridintresserade så är det det ca 4 km till ett ridhus (grannfastigheten har också hästar).

Det geografiska läget är också något som borde tilltala många med närheten till Ösmo centrum, med pendeltåg, affärer, simhall, restauranger och skolor. Golfbanor finns också i närområdet för de som har intresse av det. Närheten till motorvägen för de som pendlar in till stan är också något som är positivt med läget här, du tar dig t.ex. in till Globen (Avicci Arena som den heter numera) på ca 25 minuter!

Gården kommer så småningom att läggas ut till försäljning. Du kan redan nu anmäla ditt intresse till mig så återkommer jag till dig när det ges möjlighet att se fastigheten på plats. Jag kommer komplettera beskrivningen med mer fakta och information inför att fastigheten läggs ut till försäljning. Innan det ges möjlighet att se gården på plats, se våra bilder och filmen som vårt systerbolag Florin Partners Media Group har producerat, så får du en försmak på vad som väntar en ny ägare till G:a Sittesta gård.

Varma hösthälsningar från Per och teamet på Florin Partners

Fakta

Fastighetsbeteckning:
NYNÄSHAMN SITTESTA 1:22.
Typ:
Avstyckad gård.
Tomt:
Tomtarea 25 000 m². Tomtarealuppgifter enligt Säljaren.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer: Fornlämning.
Fornlämning.
Gemensamhetsanläggning: NYNÄSHAMN SITTESTA GA:3.
NYNÄSHAMN SITTESTA GA:4.
Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer: Fornlämning.
Rättigheter last: Officialservitut: RÄTT ATT ANLÄGGA, UNDERHÅLLA OCH FÖRNYA AVLOPPSLEDNING I UNGEFÄRLIG STRÄCKNING Z, SE AKTBILAGA KA. - AVLOPP.
Ledningsrätt: STARKSTRÖM.
Officialservitut: RÄTT ATT ANVÄNDA ETT 4,5 METER BRETT OMRÅDE X FÖR UTFART. - VÄG.
Officialservitut: RÄTT ATT ANVÄNDA ETT 6 METER BRETT OMRÅDE X FÖR UTFART TILL SITTESTA GA:3, SE AKTBILAGA KA. - VÄG.
Officialservitut: RÄTT ATT ANLÄGGA, UNDERHÅLLA OCH FÖRNYA EN VATTENLEDNING I UNGEFÄRLIG STRÄCKNING W, SE AKTBILAGA KA. - VATTENLEDNING.
Officialservitut: UTRYMME.
Ledningsrätt: UNDERJORDISK ELEKTRONISK KOMMUNIKATIONSLEDNING (JORDKABEL MED DISTANSPÅLAR,KABELBRUNNAR, KABELSKÅP, KANALISATION OCH ÖVRIGA ANORDNINGAR) SOM BEHÖVS FÖR DESS ÄNDAMÅL - ELEKTRONISK KOMMUNIKATION.
Officialservitut: VÄG.
Samfällighet: NYNÄSHAMN SITTESTA S:1.
NYNÄSHAMN SITTESTA S:4.
NYNÄSHAMN SITTESTA S:3.
NYNÄSHAMN SITTESTA S:2.
Avtalsrättigheter: Avtalsnyttjanderätt OMRÅDE MM.
Avtalsnyttjanderätt Område.
Samfällighet: NYNÄSHAMN SITTESTA S:5.

Ekonomi

Pris:
9 000 000 kr, utgångspris.
Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 5 088 000 kr varav byggnadsvärde 4 052 000 kr. Fördelat på: åkermark 73 000 kr, skogsimpediment 3 000 kr, småhusmark lantbruk 960 000 kr och småhusbyggnad lantbruk 3 907 000 kr. Typkod 120 - Lantbruksenhet bebyggd. Taxeringsår: 2022.
Pantbrev:
Totalt 5 025 000 kr.

Byggnader

Huvudbyggnad
Byggnad:
2 plan. Byggnadsår 1884. 9 rum varav 6 sovrum. Boarea 240 kvm, biarea 15 kvm. Areauppgift enligt Lantmäteriet. Senast renoverat 2009-2023.
Byggnadssätt:
Grund: Torpargrund/krypgrund. Stomme: Trä/timmer. Bjälklag: Trä/timmer. Fasad: Träpanel (renoverad 2009). Takbeklädnad: Takpannor och bandad plåt (renoverat 2009). Utv plåtarbeten: Nytt i samband med takarbetena 2009. Fönster: 2-glasfönster (delvis isolerglas i tillbyggda delen).
Vatten: Enskilt vatten (gemensamt med granne. Avlopp: Enskilt avlopp. Uppvärmning: Luft-/vattenvärmepump(2022). Ventilation: Självdrag (mekanisk frånluft i våtrum). Skorstenstyp: Murad skorsten. Används och sotas inte (därav eldningsförbud). Byggår enligt uppgifter från tidigare ägare. Det taxerade byggnadsåret är 1909. 1910 infördes ett nytt fastighetsregister för hustaxering i Sverige. Det resulterade i att alla hus byggda innan det året gavs automatiskt taxeringsår 1909, oavsett ålder, såvida man inte kände till och kunde belägga ett tidigare byggnadsår. Grunden renoverades i samband den stora renoveringen 2009.
Parkering:
Garage, carport och flera parkeringar vid uppfart och vid maskinhallen
Uteplats:
Stor tomt med uppvuxna päronträd, nyplanterade äppelträd, körsbärsträd och buskar med vinbär och blåbär. Nuvarande ägare har planterat potatis, morötter, ärtor mm under årens lopp. Plats för studsmattor, volleybollplan, fotbollsplan och en stenlagd gårdsyta för basket och dans.
Driftkostnad:
Driftkostnaden är ca 44 000 kr/år fördelat på: hushållsel 12 000 kr, uppvärmning 15 000 kr, vatten/avlopp 4 000 kr, renhållning 2 000 kr och nätkostnad el 11 000 kr. Årlig elförbrukning: 27 000 kWh/år.
Antal personer i hushållet: 7.
Driftskostnaderna grundar sig på nuvarande ägares uppgifter (2 vuxna och 5 barn). Beräknad årsförbrukning av el för uppvärmning (även poolen), hushållsel och varmvatten är ca 27 000 kWh. Elkostnaderna kan variera beroende på hur familjebilden ser ut, hur varmt man har hemma, vilket avtal man har, hur utvecklingen på elmarknaden ser ut och självklart också på om det är kalla eller varma vintrar. Försäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning.

Entréplan

Garage/förråd/carport

Övre plan

Tomtkarta

Karta Klicka för större karta