Avsluta filmen

Mariekäll

Sätersgatan 13

Se filmen
Såld

Lugn oas med gångavstånd till centrum och fina Torekällberget!

"Plankartan för centrala Södertälje har ritats om många gånger - och mycket vatten har runnit under broarna - sedan dess, men bostaden på Sätersgatan 13 har alltid i någon mån använts som bostad. Kan det vara så att planen för er familj är att skrivas in i ägarlängden på fastigheten Prästkragen 6?"

Sätersgatan 13

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
150  kvm
Biarea:
105 kvm
Antal rum:
7 rum
Tomtarea:
816 kvm
Byggår:
1931
Lugn oas med gångavstånd till centrum och fina Torekällberget!
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

År 1931 sökte trädgårdsmästare David Steiner bygglov för byggnation av en villa på fastigheten Bäcksäter, som den då kallades. Huset byggdes senare samma år i nyklassicistisk stil. Tidsmässigt var man i gränslandet innan funktionalismen/”funkisstilen” hunnit göra sitt avtryck på byggnadskonsten. 1920-talets tidstypiska referenser ser vi bl a på originalfönstren som är indelade i sex rutor och hur de är placerade på fasaden. Vi ser det på kolonnerna som bär upp balkongen över huvudentrén på baksidan och på rumsindelningen invändigt (som i o f s ändrats under åren). Senare sägs det att charkuterist Axel Hamnkvist lär ha förvärvat fastigheten och bedrivit sin verksamhet här, likväl utnyttjat huset till familjens boende. Under några år hade man butik på entréplanet och rökeri i källarplanet, medan övre planet användes som bostad åt familjen. Det finns ett bevarat fotografi (som kan ses på en av bilderna nedan - under tidskriften "Täljebygden") där Axel blir firad hemma i bostaden på sin 50-årsdag. På grannfastigheten, som då kallades Färgaregården, bedrevs vid tiden sömnad och kemtvätt. I mitten av 1970-talet ritade arkitekt Börje Wehlin till ett vidbyggt garage om ca 33 kvm med förrådsutrymmen under betongplattan. Tillbyggnaden verkställdes ett par år senare. Huset tilläggsisolerades, VVS drogs om och all el byttes också ut då.

Plankartan för centrala Södertälje har ritats om många gånger - och mycket vatten har runnit under broarna - sedan dess, men bostaden på Sätersgatan 13 har alltid i någon mån använts som bostad. Kan det vara så att planen för er familj är att skrivas in i ägarlängden på fastigheten Prästkragen 6? Boka i så fall in er för visning på vår hemsida.

Vill ni se mer av bostaden innan den planerade visningen? Gå då in under "dokument & länkar" på vår hemsida så får ni en rundvandring av mig på fastigheten.

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners.

ALLMÄNT

På Sätersgatan 13 har det börjat pyntas inför Julen. Det är adventstider och de historiska vingslagen i hemmet blir extra tydliga vid den här tiden på året - det är verkligen ett hus att umgås i! Även om bostaden har renoverats omfattande under årens lopp, så har det aldrig gjorts på bekostnad av bostadens själ. De vackra originalfönstren finns kvar - som ju är husets ögon! Den murade spisen i vardagsrummet är självklart också bevarad liksom de båda andra eldstäderna och många originalgolv. Utvändigt har det hänt mycket bara de senaste två åren. Om det och mycket mer kan ni läsa nedan. Även om det är underbart utvändigt så här års också, så byter miljön utvändigt karaktär helt sommartid. Då blir det en insynsskyddad oas på baksidan, när träd och buskar får tillbaka sitt bladverk. Eftersom baksidan är helt inhängnad är det lätt att låta små barn och husdjur röra sig fritt här. På framsidan växer rosenbuskarna runt och över staketet mot gatan, vilket får många förbipasserande att stanna till och beundra blomsterprakten. Säljarnas egna sommarbilder finns samlade i en separat fil (under "dokument & länkar" nedan).

När jag frågade Jenny och Bo, som bor här nu med sin familj, vad de uppskattat mest med att bo här, svarade de: "Om vi ska försöka sammanfatta allting i några få ord, så är det nog karaktären i bostaden och historien som man känner sitter i väggarna här, den lugna oasen på baksidan, som har sol hela dagen sommartid, att bostaden ligger på en lugn gata utan besvärande busstrafik och utryckningsfordon samtidigt som det är en kort promenad ner till centrum och mysiga Torekällberget samt Badparken - som ligger strax intill. Det är nog det vi uppskattat allra mest."

I övrigt kan tilläggas att källaren omdränerades för bara ett par år sedan. Invändigt är källargolven uppbyggda på ett ventilerat Nivellsystem och innerväggarna beklädda med Platonmatta. Allt sammantaget gör att källarplanet fungerar bra som boendemiljö. Ett barnsovrum är också placerat här - perfekt för tonåringen som vill ha lite distans till föräldrarna, eller kanske som gästrum!? Nedan följer en lista på alla större renoveringar som utförts sedan huset byggdes.


STÖRRE RENOVERINGAR OCH BYGGNADSHISTORIK

2021
Nytt trätak i allrum på övervåning (väv innan)
Målning av väggar allrum på övervåning
Ute-SPA
Nya jordade uttag på entré- och övervåning
Fast bredband via mobilnätet

2020
Två uteplatser byggs
Trädgård anläggs
Tapetsering och nya garderober i sovrum på övervåning

2019/20
Dränering med dubbla Isodrän (isolering utvändigt grundmur)
Renovering av el i lyktstolpar
Skymningsrelän installeras till utebelysningen

2018
Ny tvättmaskin och torktumlare med värmepump (från Miele)

2017
Nytt badrum på övervåning
Renovering av WC entrévåning
Stängsel/inhängnad runt tomten
Trappa till vind installeras
Plattform på taket (enl. krav från sotaren)
Kåpa över skorsten installeras (skydd mot vittring)
Friskluftsventiler och frånluftsfläktar monteras

2016
Nuvarande ägare förvärvar fastigheten
Tak och väggar målas invändigt
Nytt kök med värmegolv (el)
Nytt golv i hall med el-golvvärme
Nya radiatorer (element) i hela huset
Golv slipas och vitlaseras
Luft-/luftvärmepump installeras på entré- och övervåning

2015
Utvändig målning av hela huset, inkl. fönsterfoder (Hagströms måleri)

2011
Byte av inkommande vatten- och avloppsstammar

2004
Dränering utvändig grund med Platonmatta
Nivellgolv källare samt Platonmatta mot insida grundmur
Nytt badrum och tvättstuga källare

1998
Nytt tak med glaserat tegel

1977
Ombyggnation av hela huset
Tillbyggnation av garage
VVS och el byts ut
Tilläggsisolering

1931 Huset byggs


RUMSFÖRDELNING OCH UTRUSTNING

Hall:
Klinker med el-golvvärme.

Kök:
Utrustat med induktionshäll, kyl, frys, ugn, diskmaskin, köksfläkt och micro. Bänkskivor av sten. All utrustning från renoveringsåret 2016.

Vardagsrum:
Trägolv (original) som slipats och vitlaserats. Murad spis och utgång till den lilla altanen. Öppet mot kök och matplats.

Sovrum:
Ett sovrum på entréplanet. 2 sovrum på övre plan '(båda med anslutning till badrummet). Ett sovrum i källarplan.

Badrum:
Övre plan: Kakel, klinker med golvvärme. WC, dusch, kommod, förvaringsskåp och handdukstork.
Entréplan: WC med handfat.
Källarplan: WC, handfat, handdukstork, dusch med kaklade väggar och våtrumsmatta samt bastu.

Tvättrum:
Tvättmaskin och torktumlare med värmepump från Miele. Torkskåp finns (äldre modell). Bra utrymme för tvätthantering.

Övrigt:
Möblerbar övre hall med plats för läshörna och skrivbord. Ett allrum/TV-rum med en vackert kaklad kamin. I källaren finns ett relaxrum med öppen spis i anslutning till WC/dusch/bastu-delen och tvättrummet.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 150 m², biarea 105 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 7 rum varav 4 sovrum.
Tomt:
Tomtarea 816 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Trädgårdstomt.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2-plan med källare. Byggnadsår: 1931. Om-/tillbyggnadsår: 1977. Byggnadssätt: Grundmur: Formgjuten betong. Grund: Betong (dränerat 2020). Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Träfasad (målad 2015). Takbeklädnad: Glaserat tegel (omlagt 1998). Fönster: 2-glasfönster (målade 2015). Ventilation: Självdrag, med stöd av forserad frånluft i våtrum. Vatten: Kommunalt vatten året om. Avlopp: Kommunalt avlopp. Luft-/luftvärmepump, tre eldstäder samt el. Energideklaration: Energiklass F. Energiprestanda, primärenergital 112 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2016-04-06. Utföres av Mattias Forsberg, OBM-gruppen.
Uteplats:
Två nya uteplatser. Den större med ett påkostat SPA-bad från Folkpool i Järna. Den mindre med utgång från matplatsen. Baksida i sydväst läge (sol hela dagen sommartid). Nylagda gräsytor som avgränsas mot grusgångar med cortenplåt. Uppväxta äppel- och körsbärsträd. Uppvuxen trädgård med gamla träd, syrener, jasminbuskar mm som omgärdar baksidan och skapar en oas. Mot gatan finns stora rosenbuskar som klättrar över staketet och blommar rikligt. Många förbipasserande stannar och beundrar dessa under sommaren.
TV- och internetanslutning:
Fiber via Telia.
Bilplats:
Vidbyggt garage. Två platser på uppfarten. Gästparkeringar finns längre ner på gatan.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Resedan,del Av, Detaljplan (Beslutsdatum: 20020326).

Området

Nuvarande ägares smultronställen i området:
- Torekällberget
- Badparken
- Mimmos pizzeria (stans bästa - äkta italiensk!)
- Gångavstånd till centrala Södertälje
- Nära till kanalpromenaden
- Basket- och tennisplan bredvid huset.