Avsluta filmen

2 rok, Centralt

Saltsjögatan 11

Se filmen
Såld

Kommande - Pietetsfullt renoverad lägenhet i både sommar- och vinterskrud!

Här föreberds försäljningen av en av Södertäljes kanske mest karaktäristiska och bäst planerade lägenhet i sin storlek. Här bor man med Maren inpå knuten, med en trädgård som är bedårande vacker med fina planteringar och fontäner. Välkommen till ett boende med bevarad charm och A-läge i Södertälje!

Saltsjögatan 11

SÅLD
Typ:
Bostadsrättslägenhet
Boarea:
60  kvm
Antal rum:
2 rum
Våning:
1 av 3
Byggår:
1928 (ca)
Avgift:
3 481 kr/mån
Kommande - Pietetsfullt renoverad lägenhet i både sommar- och vinterskrud!
Rundtur

Ansvarig mäklare

Jonathan
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Bostadsrätten på Saltsögatan 11 har en rik historia och är belägen på en av Södertäljes vackraste adresser. Omgivningen är stillsam med närhet till kommunikationer, affärer, restauranger och grönområden. Bostadsrättslägenheten har under de senaste åren renoverats med varsam hand av skickliga hantverkare som inte lämnat någonting åt slumpen.

Lägenheten har genomgående smakfulla materialval såsom massiva trägolv av kanadensisk ek och öländsk kalksten. Här finner du även tidstypiska attribut såsom kakelugn och väggspeglar. Fastigheten Skytten 1 har sitt ursprung daterat till år 1870 och bestod då av en enklare byggnad. År 1917 förvärvade arkitekten Tore E:son Lindhberg fastigheten och lät bygga till en våning, den så kallade ”Ornässtugan” samt bygga om fasaden till klassicistisk stil. Byggnaden försågs med utsmyckningar som hörnkedjor och festonger. Idag är fastigheten av högt arkitektoniskt, miljöskapande och personhistoriskt värde för Södertäljes stadsbild och därför kulturminnesmärkt. I vinkällaren kan den som önskar lagra sina bästa drycker och i det gemensamma garaget finns goda möjligheter för den med skaparglädje att spendera många timmar.

Se hur lägenheten och huset stolt blickar ut över marenviken i både sommar- och vintersäsong på bilderna. Se även filmen och läs rumsbeskrivningen på vår hemsida. Du kan redan nu meddela ditt intresse så återkommer jag till dig när det ges möjlighet att se lägenheten på plats.

Varma vinterhälsningar,
Jonathan och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT

Bostadsrättslägenheten nås via tamburen från innergården. Möjlighet finns även att öppna upp en befintlig dörr direkt ut mot gatan. Den gemensamma tamburen inhyser bland annat en trappa upp till övre plan samt en trappa ner till källarplanet, där bland annat förråd och tvättstuga finns.

Bostadsrättslägenheten har genomgående vattenburen golvvärme med extra elkomfortvärme i badrummet. Alla fönster i lägenheten har ljusisolerande säkerhetsglas. Lägenheten har fönster åt fyra väderstreck och fiber indraget.

Hall:
På golvet finner vi rustik öländsk kalksten och ut mot gatan sitter ett vackert spröjsat fönster med munblåst färgat glas. Väggarna är vitmålade. Här finns plats för förvaring av
ytterkläder och skor samt två garderober. Den ena garderoben utgörs av ett utrymme som tidigare har varit en utgång mot gatan. I direkt anslutning till hallen finns även en toalett. Till vänster om entré och hall nås vardagsrummet.

Vardagsrum:
Vardagsrummet har massiva trägolv i kanadensisk ek, väggarna är ljusgrå och väggspeglar samt snickerier är målade i vitt. I vardagsrummet finns även en kakelugn som renoverades 2014, men som behöver en ny rökkanal för att eldas i (offert finns framtagen för detta arbete). Vardagsrummet har fönster som vetter åt två olika väderstreck. Rummet rymmer både soffgrupp samt matplats. Vardagsrummet är idag belyst med bland annat fast monterade spotlights.

Kök:
Köket ligger intill hallen på höger sida om entrén. Köket är byggt år 2017 med stommar från IKEA och marmorerad bänkskiva i kompositsten (tåligt och påkostat material). V/A och elarbeten är utförda av fackmän, kvitton finns. Stänksyddet i köket utgörs av vita kakelplattor med fasade kanter. Vitvarorna i köket är från Electrolux (Ikea) och är inköpta samma år som köket installerades. Köket har även det enstavig parkett i kanadensisk ek samt vita väggar. I köket finns även utrymme för en mindre matplats.

Sovrum:
Sovrummet ligger intill köket och har samma massiva trägolv som i kök och vardagsrum. Sovrummet har vitmålade väggar och tak. I rummet inryms idag en dubbelsäng med två byråer som nattduksbord och förvaring av kläder. Lägenhetens badrum ligger "en-suite" till sovrummet och är beläget mot ena gavelsidan av byggnaden mot Marenviken.

WC/dusch:
I anslutning till hall finns en toalett som är kaklat i halvförband till mitten av väggen (vitt kakel med fasade kanter), med tapetserade väggar ovanför. Här finns toalett, tvättställ och kommod. I badrummet finns ett grått klinkergolv och ett marmorerat kakel (helkaklat). Till höger i badrummet finns tvättställ och spegelskåp samt förvaring och tvättmaskin (inköpt 2018, 5kg kapacitet) som är undangömd bakom luckor. Duschutrymmet har glasväggar och ett förvaringsskåp placerat alldeles intill. Här finns, utöver den vattenburna
golvvärmen, även elburen golvvärme för extra komfort.

ÖVRIGT
Till fastigheten hör en pampig och oerhört välskött trädgård med sol från tidig morgon till sen eftermiddag/kväll. Här kan frukostar och långa middagar avnjutas till ljudet av porlande vatten från fontänerna. Den maffiga lönnen leder blicken ner mot Marens lugnande vatten och i rabatterna finns både prunkande rosor, väldoftande lavendel och klättrande klematis. Orangeriet och den fruktbringande hundraåriga vinrankan sätter extra guldkant på ägorna och ger dig som boende här möjlighet att förlänga utomhussäsongen med flera månader. För dig som finner trädgårdssysslor eller odling rogivande, finns goda möjligheter att odla i växthuset och att påta i trädgården.

Till de gemensamma utrymmena i föreningen hör även en vinkällare, garage för mindre förvaring och enklare sysslor vid arbetsbänkar samt en tvättstuga.

SAMMANFATTAT - STÖRRE RENOVERINGAR I LÄGENHETEN

El, VA, golv, innerfönster 2000 - 2004.
Innerfönster med säkerhetsglas + ljudisolerade
Kök (IKEA) – 2017
Bänkskiva (Stenskivor.se) – 2017
Badrum – 2018
Toalett – 2017
Ytskikt – 2017
Kakelugn – totalrenoverad av tidigare ägare (offert på komplettering av rökkanal cirka 15.000 kr).

Fakta

Typ:
Bostadsrättslägenhet.
Våningsplan:
Våningsplan 1 av 3, ej hiss.
Storlek:
2 rum varav 1 sovrum. Boarea 60 m². Boareauppgift enligt bostadsrättsföreningen. Uppgiften om lägenhetens yta härrör från föreningen. Olika mätmetoder har använts över tid. Uppmätt yta med dagens metod överensstämmer inte nödvändigtvis med angiven yta i föreningens register. För en exakt ytuppgift rekommenderas en ny uppmätning.
Övriga utrymmen:
1,5 förråd under trappen ner till källaren. Totalt ca 3 kvm.
Byggnad:
Byggnadsår: 1928 (ca). Fastigheten färdigställdes under åren ca 1917-1920 och består, från denna tid, av ett flerbostadshus i 3 våningar och en flygelbyggnad samt därtill tillbyggd garagebyggnad. Därutöver finns också ett växthus med en mindre källardel som ursprungligen tjänat som pannrum för växthuset. Den utgör idag en allmän del, liksom växthuset, garaget, tvättstugan och vinkällaren och disponeras gemensamt av bostadsrättsinnehavarna i föreningen. Fastighetens totalyta: enligt taxeringsbeskedet 474 kvadratmeter, efter tillbyggnad 480kvm, vilket utgör lägenhetsyta och lokalyta. Biytor: undercentral, tvätt, förråd 35.0kvm och garage 19.5kvm. Totalyta 528.5kvm. Växthuset 20.0kvm. Till lägenheterna i huvudbyggnaden ingår ett vindsförråd per lägenhet och till denna lägenhet två förråd (där vattenmätaren är placerad) i källaren. Ett förråd är under trappan och ett är bredvid/ intill trappen. Uppvärmning via fjärrvärme. El samt V/A från Telge Energi. Energideklaration: Energiklass E. Specifik energiprestanda 168 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 129 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2020-12-02. Utföres av Per Kihlström. Övriga utrymmen: Undercentral, tvätt, förråd, garage och växthus.
TV- och internetanslutning:
Bredband är indraget (fiber via stadsnätet).
Bilplats:
Föreningen disponerar inga egna parkeringplatser. Möjlighet att parkera i ett varmgarage alladeles intill föreningens fastighet finns dock.
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Förening

BRF Skytten Södertälje.

Utförda renoveringar:
Fastighetens samtliga VA stammar utbytta under perioden 2000-2013 med undantag av ca 2m inom del tvättstuga samt utgående VA från tvättstuga fram till lgh-flygel, därefter utbytt fram till anslutning Strandgatan. Totalrenovering av hela taket på huvudbyggnaden genomfördes under 2010 vilket inkluderar lagning av undertaket, ny papp, plåtarbeten. inklädnad av skorstenar, m.m. Arbetet gjordes av Hedenstedt AB i Trosa. Alla fönster på övre och nedre plan i huvudbyggnaden har renoverats och målats under 2014-2016 övriga fönster har under 2019 renoverats eller bytts ut och målats. Växthuset har reparerats, fått nya glas och till viss del ny interiör under 2011-2014.

Lägenheten som tidigare var lokal (lägenheten som denna objektsbeskrivning beskriver) har totalrenoverats under 2000-2004. Innebär El, VA, golv, golvvärme, porslin, fönster (säkerhetsglas + ljudisolerat). Samtliga arbeten är utförda av auktoriserade företag och är likaså besiktigat av godkänd fackman. 2017 byggdes ett kök i lägenheten och både badrum och toalett renoverades igen. Densamma lgh har också totalrenoverat kakelugnen. Lgh/flygel har renoverats i flera etapper. Besiktningsunderlag saknas.

Utförda händelser/arbeten i föreningen under tidigare år:

2013
Inköp av ny tvättmaskin/torktumlare och luftavfuktare i tvättstugan. Fasaden har i etapper helt och löpande renoverats/underhållits. Växthuset har under 2012-13 renoverats. Elledning har dragits från källare till garaget.

2014
Under hösten genomfördes obligatorisk radonmätning som visade förhöjda värden 350 +/-50 Bq/m3 i lgh 4 och 200 +/-50 Bq/m3 i lgh 1. Detta har åtgärdats genom en kontakt med en radonsanerare varefter en fläkt kopplats till grunden under lgh 4 och "luckorna" i grunden öppnats under lgh. Ny tvättmaskin och torktumlare.

2015
I lgh 1 och 3 är samtliga fönster genomgångna, målade och tätade med gott resultat. Fastighetens socklar på huvudbyggnad är lagade och ommålade. Fasad "Alphyddan" södra delen är utbytt och ommålad och panel samt reglar på balkongen utbytta men ännu inte målade. Golvet på balkongen är utbytt och nya fuktspärrar är lagda. Mätning av radon halt har genomförts i lägenhet 1 och flygel. Återkoppling med OK värden lgh 1 och något förhöjda värden lgh 4. Fibernät har installerats för resp. lgh i fastigheten (stadsnätet). Draget till varje lägenhet förutom flygel, men det är förberett för den inkopplingen. I trädgården har vi planterat ölandstok för att avgränsa den övre sittplatsen något. Föreningen har även planterat syren till höger om grinden mot Maren för att möjliggöra en mer insynsskyddad sittplats. Löpande praktiskt underhåll.

2016
Under 2016 har sprickor i fasaden lagats och putsats.Föreningen har bytt cirkulationspump. Tagit ner en alm. Nya fönsterbleck våning 1. Radonmätning har genomförts ännu en gång efter felaktiga resultat i den förra mätningen.

2017
Föreningen har genomfört brandinspektion och åtgärdat utifrån resultat genom att installera brandsäkerhetsutrustning. Förenignen har monterat utomhusbelysning mot nedre muren och belysning över trappen ner till lgh 4.

2019-20
Diverse renoveringar på murar och putsförbättring har påbörjats hösten 2019 och avslutas våren 2020.

2020
Under året har trappmålning skett och dörrar inomhus har målats om. Fasaden har renoverats genom att vindskivor och undertak skrapats och målats, fjällpanelen har tjärats. Stuprören har tagits ner, skrapats och målats. Man har under året utfört OVK-besiktning av samliga lägenheter samt genomfört en energideklaration.

2021
Radonfläktar har installertas till krypgrund i huvudbyggnaden och i anslutning till lgh 4. Grusgångar och mur har byggts på nedre delen av tomten. Under 2021 inleddes även renovering av "kökstrappen". Tvättstuga och plan 1 är klart. Våning två och tre återstår.

2023
Under hösten 2023 inleddes förbättringsarbeten på mur och fasad. Arbetet inkluderar puts och målningsarbeten som kommer fortsätta under 2024.

Området

Nuvarande ägares smultronställen i närområdet:
- Torekällberget
- Kusens backe
- Marenplan
- Gästhamnen

Nuvarande ägare har också uppskattat det stillsamma området med närhet till kommunikationer, affärer, restauranger och grönområden.

Kommunikationer:

Lägenheten ligger nära Södertälje centrum med goda förbindelser till kollektivtrafik.