Avsluta filmen

Centrala Järna

Sågargatan 2

Se filmen

Är det din tur att skriva ett nytt kapitel i Sagoboken 5?

Här på Sågargatan 2 har grytor och kastruller kokat ihop måltider som har mättat många glada magar på senare år! Den uppskattade hemmarestaurangen "Simon & Poppe" har haft sin verksamhet här och snart erbjuds en ny ägare att skriva ett nytt kapitel i fastigheten Sagoboken 5 i centrala Järna!

Sågargatan 2

Typ:
Friliggande villa
Boarea:
Ca. 140  kvm
Biarea:
95 kvm
Antal rum:
6 rum
Tomtarea:
1 203 kvm
Byggår:
1923
Driftkostnad:
68 480 kr/år
Pris:
5 480 000 kr, utgångspris

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
Är det din tur att skriva ett nytt kapitel i Sagoboken 5?
Alla bilder
Film

Ansvarig mäklare

Jonathan
Florin

Kontakta mig för mer information

Assisterande

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

"Det är söndagsmorgon och solen skiner som en stark lampa på din frukostplats här på baksidan av huset. Våren börjar gå mot sommar och daggen i gräset blänker i morgonsolen. Just idag tar du extra kopp kaffe och laddar upp inför att släkten kommer på middag. Köket står välfyllt med råvaror och här ska det lagas mat till alla som du håller nära hjärtat. Samtliga brännare på den stora SMEG-spisen kommer användas ikväll och i de fyra ugnarna kommer det att bakas bröd och grönsaker - samtidigt som att tallrikar värms för att vara varma när maten ska serveras. Hela entréplanets fylls med familj som njuter av varandras sällskap och in mot småtimmarna fylls diskmaskinerna upp så att ni slipper ta hand om den stora disken morgonen därpå. Du konstaterar igen att det är just de här stunderna som verkligen sätter guldkant på tillvaron här på Sågargatan 2".

Huset, tomten och platsen på Sågargatan 2 har något alldeles speciellt och det är svårt att sätta ord på alla värden som finns här. Den södersluttande tomten med uteplatser i olika väderstreck som är inbäddad bland ask, lönn, äppelträd, plommonträd, syren, jasmin, rosor, och perenna blommor, är nog en av anledningarna varför man trivs här. Husets entréplan med en takhöjd om 270 cm, stora sällskapsrum och det välutrustade köket som bjuder in till matlagning, är några andra anledningar.

Läs rumsbeskrivningen och se bilder och film på vår hemsida. Välkommen på visning!

Varma vårhälsningar från Jonathan och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT OCH PLANLÖSNING

Huset är från 1920-talet och var ursprungligen ett tvåfamiljshus, men är sedan många år ett enfamiljshus. Ursprungliga stommen är av stående plank, grundmuren är i betong och det finns en stor murstock mitt i huset. Huset är centralt belägen på en södersluttande trädgårdstomt med huvudsakligen gräsmatta. På 1980-talet genomfördes en större ombyggnad. Ny takstruktur utformades, en utbyggnad utfördes, garage byggdes, verandan byggdes in och huset tilläggsisolerades. Huset har renoverats i omgångar och har inte mycket av originaldetaljerna kvar men det finns forfarande en känsla av dess 100-åriga historia kvar i väggarna. Bland annat ligger charmiga furugolv kvar i tre av de fyra sovrummen.

Allmänt nedre plan

På hela nedre plan ligger fiskbensmönstrad ekparkett (massivt) med undantag för köksdel och hall. Takhöjden på nedre plan är ca 270 cm. I vardagsrum finns en gjutjärnskamin, dörr till inbyggd veranda och skjutvägg av glas mot matplats och kök. I entréplanet finns både en inre- och en yttre hall med gott om plats för förvaring av ytterkläder mm. Hallen intill husets entré är förberett för vattenburen golvvärme (ej ansluten).

Kök

Köket renoverades av fackmän år 2011. Köket har under den senaste tiden använts till den hemmarestaurang som har bedrivits i huset, därav den påkostade utrustningen! På golvet ligger en 4 mm tjock storköksmatta som är tålig och enkel att hålla ren. Helkaklad vägg längsmed väggen intill spis och spisfläkt och kaklade stänkskydd längsmed arbetsbänkarna. Bänkskivorna är av massiv ek och köket är utrustat med följande vitvaror:
- Gasolspis 90 cm med sex brännare och tre ugnar (Smeg 2021)
- Ugn inbyggnad (Smeg ca. 2018)
- Spisfläkt 90 cm (Cylinda 2023)
- Två stycken diskmaskiner (Cylinda Professional 2020)
- Två stycken kyl/frys (Blomberg ca. 2013/2015)

Allmänt övre plan

Husets övre plan har fyra sovrum och ett badrum. Två av rummen är större, där det ena har både kattvind och klädkammare och det andra har en klädkammare. De två mindre sovrummen nås via en gemensam hall med plats för förvaring.

Badrum

WC-/dusch- och badutrymmet på övre plan renoverades 2018 med hjälp av byggfirma, elektriker och rörmokare. Badrummet är helkaklat med klinker på golvet och inhyser både ett generöst duschutrymme och badkar. Här finns även kommod, spegelskåp, hyllor, badrumsfläkt och en handdukstork (Pax från 2023). Badrummet är förberett för påkoppling av vattenburen golvvärme men denna är inte ansluten. Duschmunstycken och blandare är i koppar.

Utöver badrummet på övre plan finns en mindre WC på entréplan och dusch/bastu i källare.

Allmänt om vind och källare

Uppgång till vind sker via trappstege i badrum till isolerad vindsdel (ca 1/3-del av vindsytan). Härifrån finns en dörr till en råvind med taklucka. (ca 2/3-delar av vindsytan).

Källartrappan nås från hallen på entréplanet och leder till en gillestuga/bar samt bastu och dusch. Här finns också ett kombinerat pannrum och tvättstuga med ingång till garage och ett tidigare pannrum (oljetanken är borttagen) med egen ingång utifrån. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin och torktumlare (Samsung 2020).

Fakta

Fastighetsbeteckning:
SÖDERTÄLJE SAGOBOKEN 5.
Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea ca 140 m², biarea ca 95 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 6 rum varav 4 sovrum. Den taxerade ytan är 124 kvm BOA och 58 kvm BIA. För en exakt ytuppgift rekommenderas en mätning.
Tomt:
Tomtarea 1 203 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2-plansvilla. Byggnadsår: 1923. Byggnadssätt: Grund: Källargrund. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Stående träpanel. Takbeklädnad: Betongpannor. Fönster: 3-glasfönster isoler. Ventilation: Självdrag. Vatten: Kommunalt vatten året om. Avlopp: Kommunalt avlopp. Skorstenstyp: Murad skorsten med insatsrör. Pellets. Energideklaration: Energiklass D. Specifik energiprestanda 163 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 98 kWh/m² år. Energideklaration är beställd. Utföres av Roger Johnsson. Renoveringar: 1978 - Större tillbyggnad/ombyggnad hus, tilläggsisolering. 1986 - Tillbyggnad garage och inbyggd veranda. 2011 - Nytt kök och renovering av matsal/vardagsrum 2018 - Renovering av badrum, fasadmålning, nya fönster, foder, hängrännor/stuprör, vindskivor, måleri och lister/karmar inomhus. 2021 - Takrenovering inkl. ny takpapp, läkt, takpannor och plåt.
Uteplats:
På fastigheten/tomten finns flera uteplatser anlagda. På husets baksida (sett från vägen) finns en uteplats med en murad grill där solen skiner hela dagen. Intill entrén/verandan finns en uteplats med trall och tak som har morgonsol och på framsidan finns en inglasad/inbyggd veranda (om ca 30 kvm) med sol hela dagen. Den intilliggande bersån har sol från förmiddag till kväll.
TV- och internetanslutning:
Extern antenn är installerad för mobilt bredband. Kabel för fiber finns framdragen till tomtgräns.
Bilplats:
Uppvärmt garage i källare och plats för upp till 7 bilar på den grusade uppfarten.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Tavesta 1:248, Stadsplan (Beslutsdatum: 1973-07-12, Senast ändrad: 2004-06-15).
Vårlöken, Tomtindelning (Beslutsdatum: 1979-05-14, Senast ändrad: 1984-04-10).
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Ekonomi

Pris:
5 480 000 kr, utgångspris.
Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 2 376 000 kr varav byggnadsvärde 1 382 000 kr. Fördelat på: småhusmark 994 000 kr och småhusbyggnad 1 382 000 kr. Typkod 220 - Småhusenhet, bebyggd. Taxeringsår: 2021.
Fastighetsskatt/-avgift:
9 287 kr/år
Pantbrev:
Totalt 3 115 000 kr.
Driftkostnad:
Driftkostnaden är ca 68 480 kr/år i nuvarande hushåll fördelat på: uppvärmning 40 000 kr, hushållsel 20 000 kr, vatten/avlopp 5 000 kr, sotning 1 000 kr och renhållning 2 480 kr. Årlig elförbrukning: 8 000 kWh/år.
Antal personer i hushållet: 3.
Kostnaderna grundar sig på nuvarande ägares uppgifter (två vuxna och ett barn). Kostnaden för el varierar på vilket elavtal man har, hur utvecklingen på elpriset rör sig och hur många som bor i bostaden. Kostnaden för uppvärmning är beräknat på en pelletsförbrukning om 6,4 ton årligen (8 pallar á 5 000 kr). Observera att pellets har använts för uppvärmning av både radiatorer och varmvatten (året runt). Kostnaden för el är beräknat på 2,50 kr/kWh.
Försäkring: Villaförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning. Nuvarande ägare betalar ca 8 125 kr/år för sin försäkring.
Fastighetsskatt/-avgift 9 287 kr/år tillkommer.

Området

Fastigheten är belägen i ett äldre och lugnt bostadsområde i Järna. Huset ligger intill en liten lågtrafikerad väg. Ett bra centralt läge nära butiker, pendeltåg och buss. Flera skolor och dagis i närheten. Närhet till restauranger, kaféer, idrottsplats och skogsområden.

Nuvarande ägares smultronställen i området:
- Kafé Åsgatan 2.
- Järna Bageri.
- Vinhaket kvarterskrog.
- Skogsområdet med sina många promenadvägar.
- 10 minuters bilfärd till Ytterjärna med fantastiska producenter, odlare och gårdsbutiker.

Karta Klicka för större karta