Avsluta filmen

Östertälje

Övre Egilsvägen 79

Se filmen
Såld

60-tal med bevarad charm i arkitektritat hus i gamla Östertälje

"Vi har haft förmånen att få bo i detta fantastiska hus sedan 1999. Det är med sorg i hjärtat som vi nu säljer, men vi hoppas att nya ägare ska trivas och älska huset lika mycket som vi har gjort." Så skriver Catrin som bor här idag.

Övre Egilsvägen 79

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
Ca. 145  kvm
Biarea:
51 kvm
Antal rum:
5 rum
Tomtarea:
873 kvm
Byggår:
1961
60-tal med bevarad charm i arkitektritat hus i gamla Östertälje
Film

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Den första februari år 1960 blev Ulf Ekeroths Arkitektkontor klar med den första illustrationen av villan, som sedermera skulle få namnet "Villa Coronius". Det är för övrigt den illustrationen vi har som första bild. Där ser vi trädetaljer i brunt som numer är svartmålade. Garaget är nu sovrum med fönster ut mot uppfarten. Trädgården har självklart också vuxit under årens lopp, varför den bilden inte är helt rättvisande idag.

Villan, som planerats helt efter beställarens önskemål, stod klar en månad innan sonen Per föddes i november 1961. Från BB kunde familjen flytta direkt in i det nybyggda huset. Bostaden har under alla år varit i samma familjs ägo - fram till nu. Efter 60 år är det dags för en ny familj att förvalta det arkitektoniska arvet! Catrin, som flyttade in för drygt 20 år sedan, beskriver det så här:

"Vi har haft förmånen att få bo i detta fantastiska hus sedan 1999. Det är med sorg i hjärtat som vi nu säljer, men vi hoppas att nya ägare ska trivas och älska huset lika mycket som vi har gjort. Direkt man stiger in i entrén så känner man av den speciella planlösningen. Så fint att kunna se glasbetongen både när man fortsätter framåt genom hallen, eller tar några trappsteg ned i den nedre hallen. Allt är uttänkt vad gäller placering av rum, fönster mm. Vill ge en eloge till arkitekten som förstod vikten av att planera in två stora fina klädkammare i anslutning till de övre sovrummen samt att låta platsbygga tre linneskåp på övre plan utanför badrummet - vilken lyx! Dessutom så har jag haft stor glädje av en gigantisk matkällare där jag kunnat förvara allt jag behöver och mycket mer. Morgonsolen skiner genom köksfönstren och gör köket ljust och varmt. I köket är ena kortsidan målad i en blyertsgrå kulör. Annars är de mesta väggarna vitmålade, förutom ett sovrum som har breda ljusgulrandiga tapeter. Badrummet på övre plan erbjuder en skön golvvärme samt ett öppningsbart fönster - skönt att kunna vädra ibland! Den stora altanen med utgång från köksplanet bjuder på ostört läge med skön em-/kvällssol."

Självklart måste du uppleva bostaden och platsen själv för att få en känsla av, om det här kan vara nästa bostadsadress för dig och familjen. Titta gärna på bilderna, se vår film, läs beskrivningen och besiktningsrapporterna för att få en försmak. Boka sedan in dig på en visning och upplev bostaden på plats.

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT
Detta är en unik arkitektritad villa i klassisk 60-talsstil med stora fönster från vilka man får ett fantastiskt ljusinsläpp. Fantastisk planlösning i fyra halvetage med vackra glasbetonginfattningar och gjutna valv. Italienskt handgjort marmorgolv i entrén; platsbyggda klädkammare och linneskåp; vackra kvistfria vitlaserade innertak; fungerande öppen spis med Handöl-kamininsats; stora förvaringsmöjligheter i biutrymmen såsom matkällare mm. Hörntomt i upphöjt läge med två uteplatser i syd-/sydvästläge. Fastigheten ligger placerad i den bästa delen av Östertälje - dvs Gamla Östertälje - i direkt närhet av skog och natur. Huset är byggt på sprängsten, varför det är väldränerat. Man har inte haft några problem med fukt i grunden.

Hall
Hall och kapprum har ett handgjort italienskt marmorgolv (original från byggnadsåret).

Kök
Köket totalrenoverades 1999/2000. Kompletterande renoveringsarbeten utfördes av Peter Johansson Bygg 2015. Bänkskivorna byttes 2017 och senaste uppdateringen av vitvarorna skedde samma år. Köket är utrustat med kyl, frys, spishäll, fläkt, ugn och micro.

Vardagsrum
Vardagsrummet har ekparkett, n öppen spis med kaminsats och dörr ut till altan i söderläge.

Sovrum
De fyra sovrummen har samtliga oljade ekgolv.

Badrum
Båda badrummen renoverades 1999/2000 av samma byggfirma som utförde köksrenoveringen. Båda har kaklade väggar och klinker med golvvärme.

Tvättstuga
Utrymmet, som renoverades 1999/2000, är utrustat med tvättmaskin och torktumlare från 2017. I anslutning till tvättstugan finns en bastu. Här finns också en duschhörna.

Övrigt
Souterrängplanet har också ett verkstadsrum, där bl a värmepannan är placerad. Huset har genomgående bra förvaringsutrymmen i platsbyggda garderober och hyllplan. Vinden blev tilläggsisolerad 2014.


STÖRRE RENOVERINGAR
1999: All el utbytt. Avloppsstammar byttes och nya vattenledningar drogs. WC på entréplan och köket förnyades samt badrum på övre plan renoverades.
1999 och framåt: Fönster har bytts ut efterhand. Ytskiktsrenoveringar har utförts löpande.
Ca 2013: Ny luft-/vattenvärmepump installerades och tilläggisolering av vind samt samtidigt förbättring av ventilationen på vinden. Installation av mekanisk frånluftsventilation
2019: Ny takpapp.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea ca 145 m², biarea ca 51 m². Boareauppgift enligt Ritning. 5 rum varav 4-5 sovrum. Den taxerade ytan är 94 kvm boa samt 79 kvm bia. För en exakt ytuppgift rekommenderas en mätning. Enligt tidigare mätning är det ca 98 kvm per plan.
Tomt:
Tomtarea 873 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Trädgårdstomt, högt belägen hörntomt Trädgården består av en stor gräsmatta med äppelträd, plommonträd, samt vinbärs- och blåbärsbuskar. Stor härlig hallonhäck som fullkomligen dignar av hallon varje år. På framsidan är det en rabatt med magnoliaträd, japansk blodlönn, pioner, ölandstok, klematis och en stor kraftfull klängros (Flammentanz). Sex stycken dubbla (svartmålade) pallkragar i köksträdgården att odla grönsaker eller blommor i. Det finns även en liten svartmålad bod bakom växthuset, som sväljer allsköns trädgårdsgrejer. Till fastigheten hör också en större vitmålad redskapsbod.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2-plan med souterrängvåning. Byggnadsår: 1961. Byggnadssätt: Grundmur: Betong och betonghålsten samt övre skiften under mark lättbetong. Grund: Betongmurar till berg med mellangjuten betongplatta. Mark: Pinnmo och berg. Stomme: Lättbetong. Bjälklag: Betong (mellanbjälklag). Tilläggsisolerat vindsbjälklag. Fasad: Slammad tegel (löpande underhållen, omslammad 1990) samt delvis träpanel. Takbeklädnad: Papp (nylagt 2019). Utv plåtarbeten: Kopparskoning. Fönster: Mestadels isolerglaskassetter samt ett fåtal 2-glas kopplade fönster. Ventilation: Mekanisk ventilation. Vatten/avlopp: Kommunalt. Luft-/vattenvärmepump. Energideklaration: Energiklass E. Specifik energiprestanda 85 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 152 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2021-08-28. Utföres av Karl-Johan Lidström, Lidström & Partners AB.
Uteplats:
Två uteplatser med syd-/sydvästläge.
TV- och internetanslutning:
Fiber via Stadsnätet.
Bilplats:
Två p-platser samt ytterligare en (större) i anslutning till tomten. (Tidigare fanns garage intill entréhallen, vilket byggdes om till sovrum för många år sedan).
Övriga byggnader:
Ett växthus i glas med plats för avkoppling - perfekt att sitta där med en kopp kaffe och prata med tomaterna!.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Planer och bestämmelser: Igelsta 9:1, Byggnadsplan (Beslutsdatum: 19570902).

Området

Östertälje har en lång historia som jordbrukssocken, municipalsamhälle och egen kommun. Idag är det ett lugnt och attraktivt villasamhälle och bebyggelsen utgörs av villor från olika epoker.

Fastigheten omfattas - precis som merparten av stadsdelen - av ”stadsplanen för Igelsta” upprättad 1923 av Cyrillus Johansson, som var stadsarkitekt i Södertälje under en period. Efter examen startade han sitt arkitektkontor och blev engagerad i stadsbyggande och stadsplanering. Han skapade många vackra byggnader och miljöer i Sverige.

Läkemedelsföretaget AstraZeneca som bildades 1999 (tidigare Astra), Scania (tidigare Vabis) och fjärrvärmeanläggningen Igelstaverket har också varit betydande för utvecklingen av Södertälje.

Södertälje växer och Östertälje är attraktivt. Därför finns det också ett stort intresse för att utveckla området. Kommunen tar ett helhetsgrepp kring utvecklingen och man planerar för nya bostäder, nytt stadsdelscentrum och trivsamma offentliga rum samt mötesplater i området. Gång- och cykelstråk planeras och parker upprustas och nyanläggs. Det långsiktiga målet är att Östertälje ska bli en del av staden genom att vävas ihop mer med stadskärnan.

Välkommen till en kommun med anor, där Mälaren möter Saltsjön. Ett utmärkt val för dig som vill bo i villa nära staden! Här är det aldrig långt till vare sig stadsliv, skärgård eller friluftsaktiviteter - med den närliggande hamnen och vackra grönområden i Södertäljes kärna. Som industristad är Södertälje fortsatt företagstät med bolagsjättar som AstraZeneca och Scania i spetsen. Orten är också en knutpunkt för infrastruktur med E4/E20, fjärr- och regionaltåg och sjöfart via Södertälje kanal. I det lugna närområdet runt Övre Egilsvägen hittar du både förskolor, butiker, mataffärer och ATG-ombud samt restauranger. Du som älskar träning hittar både gym och badhus i närheten. Några minuters gångväg från hemmet har du pendeltågsstationen, som tar dig till Stockholms Central på ca 35 minuter.

Kommunikationer:

Perfekt läge med närheten till både förskola och grundskola samt gymnasieskola. Nära till pendeltåg (Östertälje Station) och motorväg med affärscenter Moraberg, ICA Maxi och Biltema några minuter bort. Närhet till sportanläggning med fotbollsplaner, utegym och joggingspår. Fina cykel- och promenadvägar. Hundrastgård finns i området. Ett perfekt område för en familj att bo och leva i!.

Övrigt

Fyra platser nuvarande ägare uppskattat särskilt mycket med närområdet:

- Skogsområdena att ströva i.
- Havet.
- "Andersbacken" med utsikt över hela Östertälje - toppen att åka pulka i på vintern.
- Våra egna underbara uteplatser.