Avsluta filmen

Dammkärr/Vattubrinken

Lärkvägen 21

Se filmen

Allt i ett plan med låga driftskostnader på en prunkande tomt med gångavstånd till bad-/båtplats!

"Är man en person som gillar uteplatser, att laga mat, kanske åka båt och/eller att bada, då är det här området fantastiskt!
Bryggan med båtplatser och badplats underhålls av samfälligheten. Det är en enorm lyx med egen båtplats inom gångavstånd!", skriver nuvarande ägare.

Lärkvägen 21

Typ:
Friliggande villa
Boarea:
60  kvm
Antal rum:
3 rum
Tomtarea:
1 608 kvm
Byggår:
1945
Driftkostnad:
24 100 kr/år
Pris:
3 300 000 kr, utgångspris

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
Allt i ett plan med låga driftskostnader på en prunkande tomt med gångavstånd till bad-/båtplats!
Alla bilder

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

"En tillfällig regnskur avbröt förberedelserna ute vid den murade Italienska pizzaugnen. Solen har nu kommit tillbaka och elden är igång. Rökpelaren från skorstenen skickar signaler till vännerna i området att nu är det dags att röra sig hitåt, om man ska få sig en bit innan allting har gått åt! Det är uppdukat med dricka till både barn och vuxna på den underbara uteplatsen framför huset. Skulle det komma en skur igen, sitter man ändå skyddad här under tak. Några i sällskapet vill gå den korta biten till båthamnen nere vid Mälaren och ta båten ut till någon liten ö efter maten. Vi får väl se hur det känns sedan och hur länge sällskapet vill stanna kvar. Det planeras ett styrketräningspass imorgon bitti direkt efter frukost i utegymmet, som ligger i anslutning till gäststugan lite längre upp på tomten. Då kan det vara skönt att ta en sväng med båten och bada direkt efter!"

Välkommen att höra av dig om du känner att det här skulle kunna få vara en dag i ditt framtida liv. Innan det ges möjlighet att titta på bostaden, se vår film under "dokument & länkar" på vår hemsida, läs beskrivningen och se våra bilder, så får du en förhandsvisning av hur fint det är här på Lärkvägen 21.

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners

PLANLÖSNING

Bostad som genomgått en omfattande uppfräschning under senare år och en tillbyggnad som färdigställdes 2022 (slutbesked klart 2022). Under slutet av år 2022 kompletterades även värmepumpen med en utedel (luft-/vattenvärmepump) vilket sänkt uppvärmningskostandersna rejält! Anläggningen är även förberedd för anslutning till diselaggregat - om strömförsörjningen skulle slås ut.

Husets karaktär är bevarad med proportioner, takvinklar och läge. Det är en genomtänkt blandning mellan hur huset har sett ut i snart hundra år och en ny finish och funktionalitet. Även färgvalen är medvetna, i allt från spotlights i tak, till bänkskivor, bröstpanel, badrumsdetaljer och golv. Nya ytskikt överallt och en hög standard på allting rakt igenom.

Köket är från Marbodal/Ikea. Vitvarorna är bytta under de senaste fyra åren. Bänkskivor i grönmelerad granit (från Rask Stenförädling i Mölnbo) och en nedsänkt ho. Blandare i kök och badrum är från Grohe's absoluta topprodukter i mässing. Utrustning i köket: Ugn och spishäll, Siemens IQ, 2018. Köksfläkt ifrån IKEA, 2018. Diskmaskin ifrån Whirlpool, 2018. Kyl/frys ifrån Siemens 2022.

Badrummet renoverades 2018 och inredningen (utöver ovannämnda blandare) är från IFÖ (90cm kommod och överskåp med spegel och integrerad belysning). Öppna hyllor över tvätt- och torktumlare med bänkskiva i ek som avgränsare. Handduksringar, krokar, toalettpappershållare och toalettborste i antracit ifrån Grohe. Förhöjd täcksida mot bänkskiva för skötbädd till barn. 20x40 vitt kakel med halvförband i dusch och rakt förband i resterande delar. Kaklade väggar och klinkergolv i Marockansk stil. Tvättmaskin ifrån LG 2022. Torktumlare ifrån LG 2022.

Hall med fast förvaring och öppet in mot allrum med öppen planlösning mot matplats, Här är förberett för trådburet nätverk, om man vill. Valv in till kök och kontor (alt. sovrum) för att kombinera "öppen planlösning" med avskildhet. Listverk i allmoge och spotlights i tak.

Sovrum med heltäckningsmatta på plankgolv. Golvvärme är förberett till sovrummet med en slinga om man i framtiden vill renovera och ta upp bjälklaget. Grön bröstpanel med vita väggar. Hela rummet nymålat och med ett nytt innertak 2021, för att få in belysning och för att fräscha upp. Platsbyggd barnsäng och platsbyggd klädförvaring med hyllsystem ifrån Ikea. Elradiator finns men behöver bara användas när det är som absolut kallast på vintern. Sovrummet är inte renoverat utöver ytskikten.

Kontor, som går att konvertera till sovrum om man vill (måttsatt utifrån den möjligheten - det går faktiskt att få in en 180 cm dubbelsäng om man vill!).

Förråd som är ett kombinerat teknikrum med elpanna, golvvärmeskåp, hyllsystem och krokar. Klinkergolv i teknikrum (annars genomgående parkettgolv i bostaden).


ALLMÄNT

Gästhuset/friggeboden är byggd 2020 och är ett kombinerat förråd med ett avdelat gästrum, fullgod isolering och uppvärmt med en liten elradiator, när det behövs. På altanen finns ett utegym fast monterat, alltså finns inga ursäkter att inte träna (i alla fall inte när vädret tillåter!).

Stor uteplats i anslutning till bostadshuset och ett par steg bort till den murade Italienska pizzaugnen. En riktig pizzaugn (vedeldad!) byggd 2021 med Biscotti som baksten.

Stora delar av fastighetens belysning (såväl ut- som invändigt) går att styra med Plejdappen - via mobil och surfplatta.

Båtplats i Mälaren, ca 500 meters promenad från huset.


RENOVERINGAR

Uppvärmning:
Ny utedel kopplad till värmepannan (luft-/vattenvärmepump), 2022

Fönster:
Kontor 3-glas, 2020
Sovrum 3-glas, 2020
Kök 2-glas, 2019
Badrum 2-glas, 2019

Tak:
2019

Fasad:
2019

Grund:
Avjämning/dränering 2018

Parkering:
Iordninggjord under 2021 inkl. 3-fas-laddstolpe.

Fakta

Fastighetsbeteckning:
SÖDERTÄLJE VATTUBRINKEN 2:23.
Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 60 m². Boareauppgift enligt Säljaren. 3 rum varav 2 sovrum.
Tomt:
Tomtarea 1 608 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Naturtomt med två gräsmattor i etage. Etagen är utsmyckade med tusentals stenar. Blommor och växtlighet finns det i överflöd, bl a en stor Rododendronbuske utanför köksfönstret, som lyser upp i starkt rosa/lila när den står i blom. En stor (och beskuren av arborist) ek står ståtlig på det mellersta etaget. Odlingsjorden är enormt bra, det finns rabarber som är över 1½ meter höga med bladverk som spänner över 40-50 cm. Allting växer bra i jorden! Massvis med smultron, blåbär och hallon utspridda över etagen samt enstaka vinbärsbuskar. Örter i odlingslådor och mynta längs muren mot parkeringen. Thujor, som håller på att ta sig ordentligt, markerar parkeringen och etaget ovanför. En mycket fin - och förhållandevis väl bevarad - manuell vattenpump står kvar vid parkering som ett minne från när vattnet inte var kommunalt och området bestod av kolonistugor. Den övre delen av tomten är skog - ganska igenvuxen - men charmig i sin enkelhet. Nuvarande ägare har byggt ett "djungelgym", dvs en monkeybar som är förankrad i altanen mot friggeboden. Det finns på två av etagen "berg i dagen", vilket bryter fint mot växtligheten.
Byggnad:
Byggnadstyp: 1 plan. Byggnadsår: 1945. Om-/tillbyggnadsår: 2022. Byggnadssätt: Grund: Plintar. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä. Fasad: Träfasad (nytt 2019). Takbeklädnad: Plåt (nytt 2019). Fönster: 2- och 3-glas. Ventilation: Mekanisk frånluft i badrum, tilluft i kontor och sovrum. Vatten/avlopp: Kommunalt. Vattenburen golvvärme från luft-/vattenvärmepump (NIBE VVM225 + F2040-6) intstallerad 2022. Luft-/luftvärmepump installerad 2020. Energideklaration: Energiklass D. Specifik energiprestanda 74 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 133 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2023-04-03. Utföres av Niklas Sjöberg, FST Husbesiktningar AB.
Uteplats:
2st uteplatser: En stor uteplats vid bostadshuset som fångas av morgonsolen med full sol fram till kl. 15, efter det halvskugga och vid kl 18-19 tittar solen fram lite mer igen (sommartid). En uteplats i anslutning till gäststugan/friggeboden med halvskugga på morgonen och full sol mellan ca kl 14-18 (sommartid), resterande tid halvskugga.
TV- och internetanslutning:
Bredband via Stadsnätet installerat 2019.
Bilplats:
Plats för 4 bilar. Laddstolpe för en elbil (Easee).
Övriga byggnader:
Isolerat gästhus och förråd.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Gemensamhetsanläggning: Södertälje Vattubrinken Ga:1. Planer och bestämmelser: Dammkärr-Vattubrinken, Detaljplan (Beslutsdatum: 20110523, Registreringsdatum: 20111101).
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Ekonomi

Pris:
3 300 000 kr, utgångspris.
Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 957 000 kr varav byggnadsvärde 83 000 kr. Fördelat på: småhusmark 874 000 kr och småhusbyggnad 83 000 kr. Typkod 220 - Småhusenhet, bebyggd. Taxeringsår: 2021.
Fastighetsskatt/-avgift:
7 178 kr/år
Pantbrev:
Totalt 1 105 000 kr.
Driftkostnad:
Driftkostnaden är ca 24 100 kr/år i nuvarande hushåll fördelat på: uppvärmning 6 000 kr, elkostnad 8 000 kr, vatten/avlopp 4 900 kr och samfällighet 5 200 kr. Årlig elförbrukning: 6 500 kWh/år.
Antal personer i hushållet: 3.
Kostnaderna grundar sig på nuvarande ägares uppgifter (två vuxna ett barn). Den beräknade årliga förbrukningen för el till uppvärmning, varmvatten och hushållsel är ca 6 500 kWh (efter att kostanden för laddning av elbil räknats bort). Kostanden varierar beroende på avtal och hur elpriset kommer utvecklas framöver. Båtplatsen kostar 500 kr/år. I samfälligheten ingår kostnaderna för sophämtning och vägunderhåll.
Försäkring: Villaförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning, normalt mellan 5 000-8 000 kr/år.
Fastighetsskatt/-avgift 7 178 kr/år tillkommer.

Området

Det nuvarande ägare uppskattat mest med området är mötet mellan det lantliga och centrala Södertälje. Eller som de beskriver det själva:

"Är man en person som gillar uteplatser, att laga mat, kanske åka båt och/eller att bada, då är det här området fantastiskt!
Bryggan med båtplatser och badplats underhålls av samfälligheten. Det är en enorm lyx med egen båtplats inom gångavstånd. Vi har en vacker biotopskyddad skog runt knuten och gångavstånd till brygga och badplats i Mälaren.
Fantastiska vandringsleder med kantareller i överflöd, ett gammalt elljusspår med flera olika rutter, som tyvärr inte underhålls längre, men spåren/leden finns kvar.
Det finns mycket i närområdet, vår son går på förskola i Enhörna och han trivs enormt bra där.
Ska vi handla så åker vi till Vasa på 10 min (en stor handelsplats med många affärer) så det är ändå förhållandevis nära - där finns allt!
Det är lugnt och skönt, många barnfamiljer, hundar, katter och närhet till brukshundklubb i Bastmora för den som har det intresset.
Vi har levt billigt och enkelt här, men med hög standard och vi har uppskattat tiden här enormt mycket.
Våra middagar med grillen och pizzaugnen har varit minnesvärda. Grannar har en tendens att bjuda in sig själva när de ser röken ifrån skorstenen på ugnen, vilket har varit väldigt härligt.

Det är grusväg hit ut men det mesta här ute är asfalterat - det känns lantligt men ändå rätt centralt. När man åker ut mot oss åker man förbi hästar, getter, kor och hagar. Det känns rätt långt ut första gången man åker, men det är också den enda gången det känns långt.

I början var hela vägen ut hit till Vattubrinken/Dammkärr en grusväg. Nu är det en fin asfalterad väg, vilket knyter ihop hela området med resten av Södertälje."Säljarnas.

Planlösning

Fastighetskarta

Karta Klicka för större karta