Avsluta filmen

Glasberga sjöstad

Glasberga gård Södra Flygeln

Se filmen

Känslan av att vara på en slottsweekend, varje dag!

Tänk dig att få vakna upp varje morgon i en slottsmiljö, i ett kulturminnesmärkt boende med en stor fruktträdgård och en porlande damm på baksidan av huset - i ett soldränkt söderläge. Nu kan drömmen bli sann!

Glasberga gård Södra Flygeln

Typ:
Friliggande villa
Boarea:
240  kvm
Antal rum:
7 rum
Tomtarea:
2 131 kvm
Byggår:
1600
Driftkostnad:
69 000 kr/år
Pris:
6 900 000 kr, utgångspris

Visning

Välkommen att
kontakta mäklaren för visning.

Intresseanmälan
Känslan av att vara på en slottsweekend, varje dag!
Alla bilder
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

Nu äntligen bjuds denna anrika herrgårdsflygel ut till försäljning. Det är en av få friköpta flygelbyggnader i Stockholms län och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, då häradshövding Johan Wattrang lät uppföra Glasberga herrgård med dess två flygelbyggnader. Gården var på den tiden en del av Glasberga säteri som då var en stor jordbruksegendom.

Jag kan bokstavligen känna historiens vingslag när jag besöker bostaden sommaren 2022. Även om byggnaden har renoverats med varsam hand under åren, finns många tidstypiska detaljer kvar. "Känslan av att bo i en herrgårdsmiljö är ständigt närvarande", berättar Hanna och Johan som bor här nu. Här finns bl a fyra kakelugnar (ej i bruk), djupa fönsternischer med massiva bänkar i natursten och takplafonder mm. Under de senaste fem åren har t e x kök och badrum (på entréplan) byggts om, elen i huset bytts ut, golv slipats, fasaden renoverats och i princip alla ytskikt (bortsett från badrummet på övre plan som renoverades 2005) genomgått en ansiktslyftning.

Det nuvarande ägare också uppskattar mycket med boendet här är kommunikationerna. Det finns flera lekparker i närheten och en förskola som ligger ett par hundra meter från huset (vid busshållplatsen). Det finns en skola vid Östertälje pendeltågsstation, det är nära till handelsplats Moraberg och Ica Maxi, samtidigt som man bor i ett lugnt och familjevänligt område.

Om du känner att det här är ett boende som kan tilltala dig, hör gärna av dig så återkommer jag till dig med visningstid. Till dess, se gärna rundvandringen jag gjorde på fastigheten i slutet av sommaren 2022 på vår hemsida, så får du en försmak av vad som väntar en ny ägare till Glasberga gårds Södra Flygel.

Vårvarma hälsningar från Per och teamet på Florin Partners

STÖRRE RENOVERINGAR

- Ca 2005 grävde tidigare ägare ner en ny
dräneringsslang runt huset.
- 2005 renoverades duschrummet på övre plan.
- 2017 drogs all el om i huset samt nya
elcentraler. Jordfelsbrytare finns installerat i
hela huset.
- 2017 renoverades kök och duschrummet på entreplan,
(badrumsarbetet är utfört av fackman).
- 2021 putsades nederkant på gaveln (nordöst)
om, arbetet är utfört av fackman.
- 2022 installerades laddbox för elbil.

Alla ytskick (bortsett från badrummet uppe) är renoverade mellan 2017-2022.


UTRUSTNING OCH ALLMÄNT

Kök:
Ugn och diskmaskin från IKEA/Electrolux, kyl och frys från Whirlpool och spishäll från Witt. Luckor i lindblomsgrönt. Bänkskivor i stenkomposit.

Tvättstuga:
Torktumlare Cylinda (årtal okänt), TM Bosch 2020.

Badrum entréplan:
Badrummet nere har påkostad toalett och handfat, kakel från Sekelskifte, tidstypiska strömbrytare, vattenburen golvvärme och en måttbeställd duschvägg.

I sovrummen är det tapetserat med William Morris-tapeter och målat med linoljefärg.

Området runt Glasberga gård är kulturskyddat.

Fakta

Fastighetsbeteckning:
SÖDERTÄLJE GLASBERGA 1:25.
Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea 240 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 7 rum varav 6 sovrum.
Tomt:
Tomtarea 2 131 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Plan trädgårdstomt med en stor frukträdgård med bl a nio äppelträd samt rabatter och gräsmatta. Pioner, syrén, hägg, rosor, dagliljor, lavendel, örter mm. En damm med vattenväxter och "vattenfall" återfinns också i denna fantastiska parkmiljö.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2 plan. Byggnadsår: 1600. Byggnadssätt: Grundmur: Gråsten/granit. Grund: Torpargrund. Bjälklag: Trä. Fasad: Puts (renoverad 2021). Takbeklädnad: Takpannor. Fönster: 2-glasfönster. Ventilation: Självdrag, med stöd av forserad frånluft i våtrum. Vatten/avlopp: Kommunalt (gemensam knutpunkt med de båda grannfastigheterna). Fjärrvärme. Energideklaration: Energiklass F. Energiprestanda, primärenergital 169 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2017-03-09. Utföres av Börje Enblom,. Fel/brister: Eldstäderna är inte i bruk.
Uteplats:
Altan i söderläge (på baksidan) med sol till sen em, mindre uteplats på gräsmattan med kvällssol.
TV- och internetanslutning:
Fiber installerat.
Bilplats:
Parkering på gården med plats för tre bilar (elbilsladdare installerad 2022).
Övriga byggnader:
Uteförråd om ca 8 kvm.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Avtalsrättigheter: Avtalsnyttjanderätt Fjärrvärmeledning.

Ekonomi

Pris:
6 900 000 kr, utgångspris.
Taxeringsvärde:
Taxeringsvärdet är 3 813 000 kr varav byggnadsvärde 2 263 000 kr. Fördelat på: småhusmark 1 550 000 kr och småhusbyggnad 2 263 000 kr. Typkod 220 - Småhusenhet, bebyggd. Taxeringsår: 2021.
Fastighetsskatt/-avgift:
9 287 kr/år
Pantbrev:
Totalt 4 500 750 kr.
Driftkostnad:
Driftkostnaden är ca 69 000 kr/år i nuvarande hushåll fördelat på: uppvärmning 45 000 kr, elkostnad 12 000 kr, vatten/avlopp 5 000 kr och renhållning 7 000 kr.
Antal personer i hushållet: 5.
Kostnaderna grundar sig på nuvarande ägares uppgifter (2 vuxna och tre barn) för år 2022. Kostnaderna kan variera beroende på hur familjebilden ser ut, hur varmt man har hemma, vilket avtal man har, hur utvecklingen på elmarknaden ser ut och självklart också på om det är kalla eller varma vintrar.
Försäkring: Villaförsäkring tillkommer och varierar mellan olika bolag och omfattning.
Fastighetsskatt/-avgift 9 287 kr/år tillkommer.

Entréplan

Övre plan

Karta Klicka för större karta