Avsluta filmen

Mörkö

Gamla ålderdomshemmet

Se filmen
Såld

"All renovering som utförts har gjorts med ambitionen att bevara och framhäva husets karaktär!"

Ett boende med proveniens! Bostaden, som ursprungligen byggdes som ett äldreboende för drygt hundra år sedan, har genomgått flera förvandlingar genom åren. Sedan nuvarande ägares förvärv år 2014 har det blivit ett underbart boende, inbäddat bland ekar och fruktträd, för två familjer på vackra Mörkö!

Gamla ålderdomshemmet

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
Ca. 295  kvm
Biarea:
104 kvm
Antal rum:
10 rum
Tomtarea:
4 745 kvm
Byggår:
1920
"All renovering som utförts har gjorts med ambitionen att bevara och framhäva husets karaktär!"
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

"Vi föll för husets charm, tomten som är omgärdad av stora ekar och läget på Mörkö. Vi älskar huset och Mörkö! Vi kallar Mörköbron för "frihetens bro". Varje gång vi kör över den på väg hem, drar vi ett djupt andetag och blir mer avslappnade. Det ger ett lugn att bo här. Utsikten är vidsträckt bl a med utsikt över Mörkö kyrka, som härstammar från 1500-talet. Vi älskar att vara ute på tomten och pyssla - eller att bara vara. Barnen kan spela fotboll eller hitta på egna lekar på den stora tomten. Vi har en egen dansbana med eldstad som vi utnyttjar sommartid och sedan orangeriet blev klart sommaren 2022 tillbringar vi mycket tid där också.
Vi har Sörmlandsleden och vackra skogar runt knuten och plockar mycket svamp på höstarna; bl a kantareller, svart trumpetsvamp och Karl-Johan-svamp. Grannarna är trevliga och sedan bygget av nya området på Grönbrink finns det gott om barnfamiljer med barn i olika åldrar. Sommartid tar det oss bara fem minuter med bil till havsbad med sandstrand (Grevens bad).

Att bo här är som att vara på semester fastän man är hemma!" avslutar Karolina, som är en av delägarna till tvåfamiljshuset.

Om du känner att det här kan vara platsen du drömmer om att få vakna upp på framöver, kontakta oss gärna, då kan vi återkomma till dig med tid för visning. Gå gärna in under "dokument & länkar" på vår hemsida för att se våra filmer, läs beskrivningen och se bilderna, så får du en förhandsvisning om hur ett framtida liv här kan komma att se ut.

Varma hösthälsningar från Per och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT


Huset byggdes runt år 1920. Det fungerade som Mörkös ålderdomshem fram till 1960-talet, då det byggdes om till flera mindre lägenheter. Under 1990-talet blev det ett enfamiljshus. År 2014 förvärvades fastigheten av nuvarande ägare. Det startades omgående en omfattande renovering och ombyggnad av bostaden genom ett lokalt byggföretag för att huset skulle passa de nya ägarnas behov. Den långa listan på vad som gjorts (i alla fall de större insatserna) kan läsas längre ner i beskrivningen. Idag är det ett generationsboende, där ett par bor på första våningen och den yngre familjen på de båda övre planen (källaren brukar de båda familjerna gemensamt). Utöver hur bostaden används idag, kan jag se möjligheter till uthyrning av ett av planen - eller kanske ett sätt för två familjer som vill hålla ner boendekostnaderna att kunna bo tillsammans (självklart finns det andra sätt att nyttja bostaden på också). Det är verkligen låga boendekostnader nu sedan man satt in bergvärme och sommaren 2022 kompletterat med solceller på den södra delen av yttertaket!

Bostaden är som sagt idag ombyggd till boende för två familjer och är fördelad enligt följande:
Våning 1: ca 130 kvm + stor, delvis under tak och inglasad, altan. 2 sovrum, kök, matrum och vardagsrum i öppen planlösning samt badrum. Ytterligare ett badrum finns i nära anslutning i källaren.
Våning 2: ca 165 kvm i två plan + stor balkong. 4 sovrum, kök, matrum och vardagsrum i öppen planlösning. 2 badrum och en separat toalett.
Genomgående ljusa färgval i huset förutom de två rummen högst upp som är målade i grått och petroleumblått. All renovering är gjord med respekt för husets ålder och historia men ändå modernt och med funktionsmedvetna val. Takhöjden är ca 250 cm, ännu högre på vindsvåningen - med synliga takbjälkar! Trägolven, trappan, träväggar i matrum samt pärlspontsvägg i vardagsrum på övervåningen samt i hall på entréplan, är bevarade originaldetaljer. All renovering som utförts har gjorts med ambitionen att bevara och framhäva husets karaktär. Bostaden erbjuder dessutom tre fungerande eldstäder - en i entréhallen, en i vardagsrummet på entréplan och en mellan kök och vardagsrum på våning två.

PLANLÖSNING

Hall

Klinker med elgolvvärme som övergår till trägolv i inre hallen.

Utrustning kök

Vitvaror plan 2:
Pyrolysugn Husqvarna, 2015
Mikrovågsugn Husqvarna, 2015
Induktionshäll WITT, 2015
Diskmaskin Bosch Serie 6, 2021
Kyl och frys LG, 2022
Fläkt Gorenje (frånluftsfläkt), 2015
Kvartskompositbänkar

Vitvaror plan 1:
Kyl och frys Siemens, 2015
Diskmaskin Siemens, 2015
Mikrovågsugn Siemens, 2015
Pyrolysugn + häll Siemens, 2015
Fläkt Thermex, 2015
Laminatbänkar

Badrum

Fyra badrum. Handdukstork i tre av badrummen, två med vattenburen värme och en eluppvärmd. Vattenburen golvvärme i tre badrum. Klinkergolv i alla badrum (med vattenburen golvvärme i tre av badrummen). Kommod under handfat. Duschväggar i tre badrum.

Sovrum

Samtliga sex sovrum renoverades under 2015 och har trägolv. De båda rummen på vinden målades om 2021/2022.

Källare

Stor källare med pannrum, tvättstuga, matkällare, verkstad, badrum samt förråd. Det finns även ett större rum med trägolv som var en samlingssal när huset användes som ålderdomshem. Det rummet används i dag till förvaring och som musikstudio.

Övrigt

En tvättmaskin ingår i huset. (en maskin samt tumlare ingår inte köpet)
Pizzaugnen på altan ingår inte heller i köpet.

STÖRRE RENOVERINGAR/OMBYGGNATIONER

Lagt om taket 2014
Totalrenovering och ombyggnad. Boli Bygg. 2015 (all ombyggnation och stora delar av renoveringen). Kvitton finns på alla arbeten.
Isolerat vinden och gjort om den till ett nytt våningsplan med nya trägolv.
Nya fönster på plan 3. 2015
Nya badrum. 2015
Nya kök. 2015
Nya stammar plan 1, 2, 3 ej källarplan, 2015
Ny el plan 1 (delvis bytt), plan 2 och vindsplanet, ej källarplan, 2015
Slipat alla golv (utom ett rum), 2015
Alla ytskikt (Färgsatt), 2015
Ny ektrappa från Järna snickerifabrik + ny ledstång i ek. 2015
Kamin från Eldabutiken + ny rökkanal och skorsten. 2015
Ny kassett i vardagsrum nere. 2015
Borrat brunn. 2018
Installerat vattenfilter. 2018
Solceller. 2022
Målat om huset. 2021
Dragit om dagvattenavledning och grävt ner rör. 2016
Renoverat lilla toaletten. 2020
Tapetserat om trappan och satt bröstpanel . 2022
Målat tvättstugan. 2020
Platsbyggt skänk med vinkyl och öltapp + ölkyl. 2021
Målat om rum 1 plan 3. 2021
Målat om run 2 plan 3. 2022
Installation Fiber. 2022
Byggt altan, delvis takad och inglasad. 2018
Kallrök. 2020
Hundgård/hönsgård. 2021
Byggt staket och grind. 2019
Målat staket. 2021
Stort, inhägnat grönsaksland. 2021
Renoverat dansbanan, målat. 2022
Byggt växthus/orangeri. 2022
Nytt elstängselaggregat . 2022.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea ca 295 m², biarea ca 104 m². Boareauppgift enligt Lantmäteriet. 10 rum varav 6 sovrum. Den taxerade ytan är 252 kvm boa (innan vinden byggdes om till bostadsyta). För en exakt ytuppgift rekommenderas en mätning.
Tomt:
Tomtarea 4 745 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Stor tomt omgärdad av 12 stora ekar. Det finns stora gräsytor och fruktträd (fyra äppelträd, ett päronträd, ett plommonträd, körsbärsträd och krikon). Ett stort inhägnat grönsaksland med ett murat och lösvirkesbyggt orangeri. Hela tomten är stängslad/staket med en grind in. Det finns stora vackra björkar och syrenberså,.
Byggnad:
Byggnadstyp: 2-plan med inredd vind och hel källare. Byggnadsår: 1920. Byggnadssätt: Grundmur: Gråsten/granit. Grund: Betongplatta på mark. Stomme: Trä. Bjälklag: Trä och mellangjutna golv. Fasad: Träfasad (ommålad 2021). Takbeklädnad: Takpannor (bytt 2014, även papp och läkt). Fönster: 2-glasfönster. Ventilation: Självdrag, mekanisk frånluft i badrum och kök. Vatten: Enskilt vatten året om. Avlopp: Gemensamt avlopp i området. Bergvärme (2009), solceller (2022), och tre eldstäder. Energideklaration: Energiklass D. Specifik energiprestanda 73 kWh/m² år. Energiprestanda, primärenergital 100 kWh/m² år. Energideklaration är utförd, 2022-11-10. Utföres av Niklas Öberg, Marcus Holmström Byggteknik AB,.
Uteplats:
Altan i söderläge (utgång från vardagsrum på entrévåningen), veranda och balkong på husets framsida samt en dansbana med eldstad.
TV- och internetanslutning:
Fiber indraget.
Bilplats:
Parkering för upp till 6 bilar på tomten (eller fler om man vill).
Övriga byggnader:
Kallrök, uthus, hundgård/hönsgård och dansbana med eldstad.
Servitut, planbestämmelser mm.:
Gemensamhetsanläggning: Södertälje Eneboda Ga:2.
Inskrivna övriga rättigheter, belastningar och övriga gravationer: Hölö-Mörkö, Landskapsbildsskydd (Beslutsdatum: 19680517).
Rättigheter last: Officialservitut: Väg.

Området

Det finns mycket att upptäcka på Mörkö, dels alla naturskyddsområden (Berghusgrottan bl a), dels de fina matställena Crêperie Marie och Idala lanthandel. Den senare har även musikaftnar med rikskända artister! Skanssundets färjeläge är också en plats att besöka med sjökrog/bistro/kiosk/affär/mack (även här livemusik sommartid), liksom Helleby bod och Oaxen med kalkbrottsbassängerna. Det finns också en handelsbod som har öppet dynet runt, året runt. Här på ön finns självklart också stora svamp- och bärskogar för dem som har det intresset. Närheten till Trosa och Järna/Hölö uppskattas också av många.

Kommunikationer:

Med bil tar det ca 20 minuter till Södertälje och ca 50 minuter till Stockholm. Vagnhärad tågstation nås på ca 15 minuter med bil, för snabb färd vidare till Stockholm C eller söderut.