Avsluta filmen

Enhörna

Flotthamn 1

Se filmen
Såld

På egen sjötomt i Mälaren med egen brygga i en välrenoverad grindstuga som kan nyttjas året om!

"Efter lunch kommer ett par bekanta på besök vattenvägen. De skulle stanna till på Björkö och uppleva lite Svensk historia, innan de angör bryggan där du nu sitter och njuter av solen - som börjat vakna till ordentligt!"

Flotthamn 1

SÅLD
Typ:
Friliggande villa
Boarea:
Ca. 110  kvm
Antal rum:
4 rum
Tomtarea:
3 848 kvm
Byggår:
1700-tal
På egen sjötomt i Mälaren med egen brygga i en välrenoverad grindstuga som kan nyttjas året om!
Rundtur

Ansvarig mäklare

Per
Florin

Kontakta mig för mer information

Beskrivning

"Du vaknade tidigt imorse. Trots att solen också hade vaknat kom det ett lätt duggregn, så du valde att ta frukosten utomhus under tak på den lilla altanen utanför vardagsrummet. Det lätta regnet var kortvarigt, så du tog kaffekoppen med dig ner till byggan efter en stund för att läsa ett par kapitel i boken du precis börjat på. Du ser i ögonvrån att ett av de större lastfartygen passerar precis bakom Högholmen och Slandön på sin väg mot Västerås - den ser ut att var tungt lastad konstaterar du, när du ser den låga vattenlinjen.

Efter lunch kommer ett par bekanta på besök vattenvägen. De skulle stanna till på Björkö och uppleva lite Svensk historia, innan de angör bryggan där du nu sitter och njuter av solen - som börjat vakna till ordentligt! När du läst klart i boken, beger du dig upp till köket för att förbereda en rabarberpaj till gästerna. Det blir nog bra att fika på den stora altanen när de kommer, tänker du. Här kan man välja både sol och skugga beroende på vad man önskar. Du har bäddat åt dem i gäststugan, om de väljer att stanna kvar över natten. Det vore inte första gången de blev kvar längre än på en fika i så fall."

Välkommen att boka in dig på visning om du känner att det här skulle kunna få vara en dag i ditt framtida liv. Innan det ges möjlighet att titta på Flotthamn 1, se våra filmer under "dokument & länkar" på vår hemsida, så får du en förhandsvisning av hur vackert det är här på egen sjötomt i Mälaren. Här äger du inte bara en strandtomt med naturlig sandstrand utan även några hundra kvadratmeter vatten utanför den egna bryggan!

Varma hälsningar Per och teamet på Florin Partners

ALLMÄNT

Köket renoverades i egen regi 2013. All utrustning i form av kyl, frys, diskmaskin, spis/ugn och fläkt är från samma år. Här finns även en fungerande vedspis, bänkar i Carraramarmor och ett rymligt skafferi.

Badrummet totalrenoverades av fackmän (kvitton finns) samma år (2013). Här ligger det ett schackbrädesmönstrat klinkergolv med elgolvvärme och en lika tidsenlig pärlspontspanel sitter på väggarna. Ett emaljerat gjutjärnsbadkar pryder sin plats framför fönstret - med utsikt över Mälaren! Här finns även dusch, linneskåp, torktumlare/tvättmaskin (Bosch, från 2013), handdukstork, kommod och WC. Det ser verkligen ut som att det skulle ha kunnat se ut såhär när huset byggdes till på 1920-talet! Badrummet nås från båda sovrummen.

Det finns två sovrum i huvudbyggnaden (och ett i gästhuset). Båda nås från entréhallen. Båda har målade trägolv. Det ena har två platsbyggda sovplatser med vackert snidade trädetaljer, utsikt mot innergården och en fungerande öppen spis. Det andra sovrummet har istället en fungerande kakelugn och sjöutsikt.

Från den lilla hallen, som även den har ett målat trägolv och en eldstad (en fungerande järnkamin) kommer man höger in till vardagsrummet, som ligger två trappsteg ner till vänster. Här ligger det också ett målat trägolv och man har en underbar utsikt över vattnet. Innan renoveringen fanns här handmålade träväggar med blommotiv. En planka har sparats och sitter nu i halltaket. Det finns även en utgång till den lilla altanen/balkongen (som nås via en trappa på utsidan också). Här tar man med fördel morgonkaffet med solens första strålar - eller kvällsdrinken i skydd från den ibland varma eftermiddagssolen.

Ett par trappsteg upp ligger allrummet/matrummet. Här finns en fungerande kakelugn, ett platsbyggt serverings-/vitrinskåp (antagligen original från byggnadsåret). Vi befinner oss nu i den äldsta delen av huset, som vi tror är från 1700-talet. Det fanns en del historier som föregående ägare berättade om vilka som varit bosatta här tidigare, men ingen som kan bekräftas, så jag låter det vara osagt. Här finns gott om plats för matsalsgrupp och det är öppet in till köket. Här finns också en dörr ut till den stora altanen som binder ihop huvudbyggnaden med gästhuset. Här lyser solen hela dagarna (de dagar den lyser vill säga) när man sitter i lä mellan de båda byggnaderna och har den hänförande utsikten över den egna bryggan nedanför - och en del av Södra Björkfjärden!.

Fakta

Typ:
Friliggande villa. 220 - Småhusenhet, bebyggd.
Storlek:
Boarea ca 110 m². Boareauppgift enligt Mätning. 4 rum varav 2-3 sovrum. Den taxerade ytan är 120 kvm boa.
Tomt:
Tomtarea 3 848 m². Tomtarealuppgifter enligt Lantmäteriet. Vattenarea 346 m². Trädgårds-/naturtomt.
Byggnad:
Byggnadstyp: 1 plan. Byggnadsår: 1700-tal. Om-/tillbyggnadsår: 1924 och 1990-tal. Byggnadssätt: Grund: Torpargrund och plintar. Stomme: Trä/timmer. Bjälklag: Trä/timmer. Fasad: Träfasad. Takbeklädnad: Betongpannor och lertegelpannor. Fönster: 2-glasfönster och enkelglas med innanfönster. Ventilation: Självdrag, mekanisk frånluft i badrum (fukt och tidsstyrt). Vatten: Gemensamt vatten året om. Avlopp: Enskilt avlopp. Kakelugnar, vedspis, järnspis,, öppen spis, luft-/luftvärmepump och el. Energideklaration: Energideklaration är beställd. Renoveringar: Renoverat i samband med förvärvet. Mellan åren 2013 och 2014 genomgick bostaden en omfattande renovering av bl a badrum, kök, ytskikt, altaner, brygga, avloppsstammar (alla stammar är nya) och el (all el i bostaden och gamla stallet är ny samt matningen från stallet till boningshuset).
Uteplats:
Stor altan utanför köket (sol från morgon fram till 19-tiden på sommaren). Balkong/uteplats utanför vardagsrummet (morgon-/förmiddagssol). Uteplats utanför entrén till huset (sol mellan 07-17 sommartid) och egen brygga i Mälaren med plats för sittgrupp (sol hela dagen).
TV- och internetanslutning:
Mobilt bredband (fiber via Stadsnätet finns draget till tomtgräns).
Bilplats:
Parkeringsplats för ca 8 bilar på tomten.
Övriga byggnader:
Gästhus med sovrum och snickarbod. Hönshus som tidigare varit stall. Varmrök, jordkällare och förvaringsutrymme under tak bakom gästhuset (vedförvaring).
Servitut, planbestämmelser mm.:
Rättigheter last: Officialservitut: Rätt att använda vägen y för utfart - Väg.
Tillträdesdag:
Enligt överenskommelse.

Området

Enhörnalandet är en halvö i Mälaren med Ekerö på den ena sidan och Mariefred på den andra. Här finns fornlämningar från stenåldern och det har även funnits tegelbruk i trakten sedan medeltiden. 

I början av 1900-talet växte en mängd handelsträdgårdar upp i trakten, vilket bland annat berodde på de goda förbindelserna till Stockholm - tack vare ångbåt från Sandvikens brygga. Handelsträdgårdarna sålde blommor, frukt, grönsaker och odlade både på friland och i drivbänkar. De år man lyckades få fram färska jordgubbar lagom till Valborgsmässoafton, kunde man sälja dem till Arvid Nordquist i Stockholm för 15 kronor litern - en ansenlig summa på 1940/1950-talen.